Johtava pilvipalveluarkkitehtimme Matti Väisänen on työskennellyt Citrixin parissa jo 10 vuotta

kirjoittaja | loka 28, 2020 | Blogi, IT:n kehittäminen, Magic Cloud

Magic Cloud on Citrix-asiantuntija yli 20 vuoden kokemuksella. Otetaan haastatteluun johtava pilvipalveluarkkitehtimme Matti Väisänen, joka on työskennellyt Citrixin parissa jo 10 vuotta, ja jutellaan hieman Citrix-ympäristöistä, niiden hyödyistä ja yhteistyöstämme Citrixin kanssa. Matti on tehnyt erilaisia Citrix-caseja asiakkaiden on premise -ympäristöön sekä Magic Cloudin konesaliin.

Citrixin helppo asennus ja hallinta tuovat skaalautuvuutta

Tässä ajassa, kun olen Citrixin parissa työskennellyt, on tullut asennettua, määritettyä ja testattua useita eri Citrix-versioita lähtien aina XenDesktop 4:sta ja XepApp 4.5:stä. Nykyään nämäkin ovat yksi ja sama tuote. Lisäksi meillä Magic Cloudilla on ja on ollut käytössä erilaisia käyttäjien ja ympäristöjen hallinnan sekä virtuaalipalvelimien luomisen ympäristöjä kuten XenServer, Provisioning Server, AppLayering, Workspace Environment Manager, Cloud Portal Servicen Manager, App Orchestrator. Monet ajattelevat ensimmäisenä Citrixin pelkästään etäyhteyssovelluksena, joka mahdollistaa Workspacen kautta avattavat etäyhteydet Citrix Gatewaylle tai Gateway Serviceen ja näihin pakollisesti kuuluvaan palvelininfrastruktuuriin.

 

Moni ei tule ajatelleeksi, kuinka laajempia Citrix-ympäristöjä voidaan asentaa ja hallita helposti. Citrix-käyttäjien istunnot sijaitsevat aina jollain virtuaalipalvelimella, joita on ympäristöstä riippuen joko yksi käyttäjää kohden tai yksi jaettuna useammalle yhtäaikaiselle käyttäjälle, jolloin käytetään samoja jaettuja palvelinresursseja. Näitä virtuaalipalvelimia voidaan hallita helposti ja skaalautuvasti tarvittaessa kymmenistä aina tuhansiin virtuaalipalvelimiin. Virtuaalipalvelimia on nykyään helppo asentaa ihan manuaalisesti ja kloonaamalla templatesta tai muuta vastaavaa jos tykkää näin tehdä. Citrixillä on omat virtuaalipalvelimien provisiointiin tarkoitetut palvelut: Machine Creation Service sekä Citrix Provisioning. Näillä palveluilla voidaan luoda ympäristöstä riippuen minuuteissa satoja uusia virtuaalipalvelimia ihan käyttövalmiiksi käyttäjille.

Uudet versiot ja päivitykset pystytään jakelemaan helposti

Myös palvelimien hallinta on helppoa, koska koneet käynnistyvät aina esivalmistellusta ja keskitetystä mallivirtuaalipalvelinlevystä. Näin ollen uusien versioiden ja päivityksien jakelu on todella helppoa, kun imagen päivittämisellä ja määrittelyllä koneiden käyttöön saadaan esimerkiksi seuraavaksi aamuksi 1000 konetta päivittyneeksi uudella versiolla.

Myös vanhaan versioon palaaminen on yhtä helppoa, jos tulee ongelmia tai huonoja päivityksiä. Määritetään vain vanha versio käyttöön, taustalla virtuaalikoneet käynnistyvät viime viikon versioon itsestään ja kaikki toimii taas. Saman tekeminen manuaalisesti esimerkiksi 500 palvelimelle vaati jo paljon työtä, kun backuppeja aletaan kaivamaan.

Miten Citrix helpottaa käyttäjiensä arkea?

Citrix mahdollistaa sen, että työntekijän työ on kiinni henkilökohtaisessa Citrix-tunnuksessa eikä korvaamattomassa päätelaitteessa. Sovellusten ei tarvitse olla asennettuna haavoittuvalla läpärillä, johon voi helposti kaataa kahvit, kun kissa hyppää syliin kesken työpäivän. Jostain vain uusi läppäri tilalle ja voi nopeasti jatkaa töitä siitä, mihin jäätiin. Työt eivät enää ole sidoksissa päätelaitteeseen, joka voi rikkoutua odottamattomasti. 

Minkälaisia haasteita Citrixin kanssa on tullut vastaan?

Citrix tarjoaa etäyhteyksien lisäksi tuhansille taustalla toimiville palvelimille nopean versionhallinnan ja kontrollin. Tällöin pystytään ongelmien ilmaantuessa toimimaan ripeästi ja löytämään ratkaisu nopeasti. Citrixin kanssa ei yleensä lähtökohtaisesti ole suuria haasteita, kunhan vain ympäristö on asennettu kestämään yksittäisten palvelimien ja palveluiden vikaantuminen. Ehkä suurimpana ongelma pysyy kuitenkin yleensä verkkoyhteydet, mikä on yleensä palvelinkeskuksesta riippumaton asia. Aina tietysti voi joku bitti mennä solmuun, mutta kun ympäristö on suunniteltu kestämään mahdolliset ”single point of failuret”, palvelimien uudelleenkäynnistäminen ja muut vikojen selvittämiset eivät juurikaan vaikuta käyttöön.

Hyvä Citrix-yhteistyö mahdollistaa nopean yhteyden Citrixin omiin asiantuntijoihin

Magic Cloudilla on jo pitkään ollut Citrixin kanssa hyvä yhteistyö ja tukipavelut, jotta saamme tarvittaessa nopeasti Citrixin oman asiantuntijan linjalle ja katsomaan mahdollista ongelmaa ja selvittämään ratkaisua. Kehitämme myös jatkuvasti Citrix-osaamista ja olenkin osallistunut moniin Citrixin järjestämiin koulutuksiin. Citrix Summiteissa on päässyt osallistumaan hands on -labroihin ja Floridassa käytiin Hosted Apps and Desktops -kurssi yhdessä toimitusjohtajamme Timon kanssa.

Minkälaisia uusia Citrix-ympäristöjä nyt kehitellään?

Uusimpana meillä on nyt Magic Cloudilla ollut näytönohjaimen virtualisointiin liittyvät testaamisen ja tässäkin on jo useamman vuoden aikana ehtinyt kertyä aika hyvä osaaminen ja ymmärrys.

 

 

Tietosuojan tila 2020-luvulla – 2,5 vuotta GDPR:n voimaan astumisen jälkeen
#Pilvessä-podcast | Ohjelmistoyritys: ideasta kasvuun
Näin saat DevOpsin kukoistamaan
Näin saat DevOpsin kukoistamaan

DevOpsilla tarkoitetaan sovelluskehityksen ja tuotannossa olevan sovellusympäristön ylläpidon sulautumista saumattomaksi kokonaisuudeksi. DevOps on ajattelutapa eikä mikään yksittäinen työkalu tai menetelmä: sitä sovelletaan ohjelmistoasiakkaidemme toiminnassa hyvin...

4 vinkkiä, joilla varmistat hyvän kodin tekoälylle
4 vinkkiä, joilla varmistat hyvän kodin tekoälylle

Tekoälyn liiketoimintasovellukset ovat tällä hetkellä asiakkaidemme hurjan kiinnostuksen kohteena. Useissa yrityksissä kokeilut ovat jo käynnissä, tai vähintään pohditaan, millaisia sovellutuksia uusilla tekoälyteknologioilla voisi olla omassa toiminnassa. Pohdinnan...

7 kohtaa, joilla pääset alkuun tekoälyn kanssa
7 kohtaa, joilla pääset alkuun tekoälyn kanssa

Erilaiset tekoälyteknologiat ja niiden sovellukset etenevät kovaa vauhtia ja kaiken hypetyksen keskellä voi olla vaikea saada kiinni siitä, mitä ne käytännössä tarkoittavat. Tekoälystä kiinnostuneet asiakkaamme usein kysyvät, miten päästä liikkeelle tekoälyprojektin...

<h6>Mari Asmala</h6>
Mari Asmala
Markkinointipäällikkö 045 110 2808 mari.asmala@magiccloud.fi