Joustavan ja skaalautuvan IT-infrastruktuurin edut

kirjoittaja | touko 2, 2024 | Blogi, Infran kehittäminen

Aikaisemmin yrityksen hankkiessa käyttöönsä palvelimia ja muita IT-infrastruktuuriin liittyviä laitteita ja ohjelmistoja, kyse oli poikkeuksetta investoinnista. Investointi pyrittiin mitoittamaan oikein tuleville vuosille. Täytyi osata arvioida, ettei tule hankkineeksi liikaa tai liian vähän. Investointi piti rahoittaa ja sen käyttöönottoon piti olla käytettävissä aikaa, rahaa ja ennen kaikkea osaamista. Tämän kaltaiset investoinnit olivat usein yrityksen kokoon suhteutettuna varsin suuria ja raskaita. Tyypillistä myös oli, että yrityksen kyky tehdä tämän kaltaisia investointeja oli matala, sillä IT-investoinnit kuuluivat harvan yrityksen toimialaan.

Yllä kuvatun kaltaiset investoinnit ovat nykyisin kovin harvan yrityksen asialistalla. Tässä kehitys on kulkenut samoin kuin sata vuotta sitten nähty sähkön hankinnan kehitys. Tuolloin yritykset luopuivat omista sähkövoimaloistaan ja alkoivat ostamaan sähköä ”seinästä”. Hyvin harva yritys tänä päivänä pohtii oman sähkölaitoksen hankkimista. Samoin nykyään koko ajan harveneva joukko yrityksiä harkitsee investoivansa omiin palvelimiin tai IT-infraan laajemminkaan.

IT-infra tulee yhä useammalle yritykselle palveluna pilvestä. Tarve perehtyä ja investoida tämän tyyppisiin hankkeisiin on suurimmalta osalta yrityksistä poistunut. Tämän myötä samoilta yrityksiltä on poistunut myös tarve tulevaisuuden ennustamiselle, rahoitukselle sekä osaamisen hankinnalle. Palvelua saa nykyisin pilvestä – kuten sähköä seinästä – juuri sen verran ja sen aikaa, kun sitä milloinkin tarvitsee. Tämän lisäksi suurempien toimijoiden palvelut ovat pääsääntöisesti merkittävästi monipuolisempia ja laadukkaampia kuin yksittäisen yrityksen olisi mitenkään mahdollista tai järkevää itse tuottaa. Useimmiten pilven kustannukset ovat myös edullisemmat kuin vastaavan palvelun tuottaminen olisi itse toteutettuna.

Skaalautuva IT-infrastruktuuri: Ympäristöä voidaan optimoida, jolloin se pyörii vain niillä resursseilla, joita se tarvitsee. Tyhjäkäyttö poistuu, kustannukset pienenevät ja tehokkuus paranee. Ympäristönne skaalautuu ja joustaa aina tarpeisiin.

Joustava IT-infrastruktuuri: Tarjoaa mahdollisuuden sopeutua nopeasti muuttuvaan teknologiseen ja liiketoiminnalliseen ympäristöön. Sen avulla resursseja voidaan allokoida uudelleen tarpeen mukaan, mikä minimoi ylimääräisen kuorman ja optimoi suorituskyvyn. Joustava IT-infrastruktuuri mahdollistaa ympäristön mukautumisen aina kasvaviin tai väheneviin vaatimuksiin, mikä parantaa operatiivista tehokkuutta, alentaa kustannuksia ja varmistaa, että IT-järjestelmät tukevat liiketoiminnan tavoitteita.

Vieläkin törmään joskus yrityksiin, jotka haluavat pitää palvelimet ”omassa konesalissaan”. Tämä voi tarkoittaa vaikkapa yrityksen pientä siivouskomeroa. Kuitenkin tämän ajatusmallin omaavien yritysten joukko on kyllä nopeasti pienenevä ja tulevaisuudessa kokonaan häviävä luonnonvara.

Pilvipalvelut ovat kehityskaaressa noin 100 vuotta sähkön tuottamista jäljessä. Nykyisin on teknisesti samantekevää mistä yhtiöstä sähköä ostamme. Sähkö on kaikilla myyjillä täysin samanlaista, eroja löytyy lähinnä hinnasta ja sähkön alkuperästä. Pilvipalveluiden suhteen tilanne tässä mielessä on täysin toinen. Pilvipalvelut eroavat vielä toisistaan valtavasti niin ominaisuuksien, laadun kuin hinnankin perusteella. Siinä missä sähkön ostaminen on helppoa ja vaivatonta, pilvipalveluiden ostaminen vaatii edelleen merkittävästi enemmän asioihin perehtymistä. Lisäksi siinä missä sähkön toimitus alkaa sopimuksen allekirjoituksesta, pilvipalvelun allekirjoituksesta alkaa tyypillisesti käyttöönottoprojekti. Meillä on siis vielä matkaa pilvipalveluiden kanssa siihen, että olemme samassa tilanteessa kuin sähkön kanssa olemme tottuneet olemaan. En kuitenkaan usko, että sähkömarkkinan etumatkan kurominen kestää sataa vuotta.

Kirjoittaja Timo Haapavuori, toimitusjohtaja, Magic Cloud

Seuraa meitä:

Kiinnostuitko aiheesta? Ota yhteyttä niin keskustellaan lisää.


Miten DevOps voi muuttaa organisaatiosi toimintakulttuuria
Miten DevOps voi muuttaa organisaatiosi toimintakulttuuria

DevOps on moderni lähestymistapa, joka yhdistää ohjelmistokehityksen ja IT-toimintojen parhaat käytännöt. Sen avulla organisaatiot voivat parantaa yhteistyötä, nopeuttaa ohjelmistojen toimitusta ja lisätä liiketoiminnan ketteryyttä. DevOpsin käyttöönotto voi muuttaa...

MANAGED MAGIC CLOUD

Managed Cloud -palvelut kotimaisesta pilvestämme, jotta datanne on turvassa, pilviympäristö kustannustehokas ja tarpeisiin optimoitu.

YHTEYDET

Toimivat ja helposti hallittavat yhteydet ovat toiminnan edellytys. Jätä ne meidän huolehdittavaksi.

TIETOTURVA

Erilliset tietoturvapalvelumme vievät pilviympäristönne tietoturvan ylläpidon ja kehittämisen seuraavalle tasolle.

TÄSMÄISKUT

Täsmäiskuilla saatte asiantuntijan silmäparin pilven tärkeimpien osa-alueiden toimivuuteen.

AJANKOHTAISTA