Tarvitseeko kaikki tehdä käsin? #Powershell

kirjoittaja | touko 4, 2016 | Muut

Vielä edelleenkin monissa yrityksissä IT-ympäristöä hoidetaan suurelta osin manuaalisesti. Kaikki tehtävät tehdään käsin tilanteiden tullessa vastaan ja juoksevien aikataulujen puitteissa. Tämä manuaalinen, käsin tehty työ on hidasta ja suuressa pilvipalveluympäristössä lähes mahdotonta. Työaika ei riitä yhden päivän aikana tekemään kaikkia niitä asioita, jotka vielä viisi vuotta sitten olivat normaalien päivittäisten ylläpitotehtävien piirissä. Lisäksi samaan aikaan IT ympäristöjen tilantarve, suorituskyky ja samalla ylläpitotehtävien määrä kasvavat, jolloin monet esimerkiksi tietoturvaan liittyvät perusasiat saattavat jäädä täysin taka-alalle.

On selvää, ettei professionaalinen pilvipalveluympäristöjen hallinta ole tehokasta ja tarkoituksenmukaista manuaalisesti. Yhdellä ylläpitäjällä saattaa olla päivitettävänään satoja palvelimia ja määrä kasvaa jatkuvasti. Onneksi on olemassa työvälineitä työn helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi.

Onneksi on olemassa työvälineitä työn helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi.

Microsoft on liittänyt Windows käyttöjärjestelmiinsä tekstipohjaisen Powershell-hallintakonsolin jo 9 vuotta sitten. Jonkun mielestä tekstipohjainen hallintakonsoli voi toki olla historian havinaa ja vanhan MSDOS käyttöjärjestelmän rippeitä. Mielestäni kuitenkin esimerkiksi Windows 10:n graafisella käyttöliittymllä voi ympäristön hallinnassa toteuttaa vain murto-osan siitä, mihin Powershell pystyy! Tekstipohjaisuus mahdollistaa asioita, joita graafisella käyttöliittymällä ei pystytä suorittamaan. Otetaan muutama esimerkki:

Uusien virtuaalipalvelimien luominen tilanteessa, jossa olemassa olevien palvelimien kapasiteetti on lähes käytettynä: vanhaan tapaan loisin ensin virtuaalipalvelimen, asentaisin Windowsin, asentaisin ohjelmat ja vielä yhden ohjelman, joka äsken unohtui, vähän lisää säätöjä ja rekisterimuutoksia… Mielestäni turhan monimutkaista ja aikaa vievää.

Powershellillä uusien virtuaalipalvelimien luominen onnistuu helposti ja nopeasti käytettäessä mallitiedostoja, joiden avulla esimerkiksi kokonaisen asiakasympäristön asennus onnistuu lähes yhden komennon kautta. Komento lukee määritetystä mallitiedostosta asennettavat tiedot, olipa kyseessä sitten yksi tai pari kymmentä virtuaalista palvelinta. Kun palvelimet asentuvat itsestään ja automatisointi konfiguroi verkkoasetukset virtuaalikoneille ja jää aikaa muille työtehtäville.

Vastaavasti tilanne, jossa tulee luoda pari sataa käyttäjätiliä. Sen sijaan, että naputtelisin nämä tiedot henkilö kerrallaan käsin, Powershell mahdollistaa kaikkien käyttäjien tietojen siirron suoraan Active Directoryyn vain yhden rivin käskyä sekä mallitiedostoa tai Excel-taulukkoa käyttäen. Vanhaan malliin käyttäjätilien luominen kestäisi useita tunteja, ellei lähes koko työpäivän. Miettikääpä, mitä muuta saan aikaan, kun käyttäjätilien perustamiseen kuluukin vain viisi minuuttia, josta osa kahvitauon puolella!

Näin nykypäivän pilvipalveluympäristöissä useimmat asiat, joita ennen tehtiin useita tunteja työpäivän aikana, hoituvat käden käänteessä, jolloin aikaa jää muuhunkin kuin manuaalisesti tehtäviin asioihin.

Näin nykypäivän pilvipalveluympäristöissä useimmat asiat, joita ennen tehtiin useita tunteja työpäivän aikana, hoituvat käden käänteessä, jolloin aikaa jää muuhunkin kuin manuaalisesti tehtäviin asioihin. Oikeastaan ne tehtävät, joita ennen on tehty manuaalisesti ja jotka ovat kuormittaneet kalenteria turhankin paljon, on nykypäivänä automatisoitu tapahtumaan joko itsestään haluttuna aikana tai vastaavasti lähes napin painalluksella.

Kysyin tämän kirjoituksen otsikossa, pitääkö kaikki tehdä käsin. Oikeastaan olen tullut siihen tulokseen, ettei Powershellillä tarvitse tehdä käsin kuin scripti, joka hoitaa usein tehtävät päivitykset puolestani. Näin sinäkin voit myös helpottaa omia työtehtäviäsi ja saat käyttää säästynyttä aikaa tärkeämpiin tehtäviin.

Kuvitus Matin blogitekstiin

Kuvakaappaus Powershell-näkymästä. Voi näyttää monimutkaiselta, mutta oikeastaan helpottaa pilvipalveluympäristön hallintaa huomattavasti!

Takaako EU:n ja Yhdysvaltojen Privacy Shield pilvipalveluiden yksityisyyden suojan?
Magic Cloudissa ja Edutechin opinnoissa pilviteknologian asiantuntijaksi
#Pilvessä | Tekoäly – hypestä liiketoimintahyödyksi
#Pilvessä | Tekoäly – hypestä liiketoimintahyödyksi

Tässä jaksossa Timo Haapavuoren vieraana on Fujitsun Senior Sales Lead Samuli Kunttu ja luvassa on keskustelua tekoälystä. Missä vaiheessa yritykset menevät erilaisten tekoälysovellutusten kanssa? Miten taklata tekoälyratkaisuihin liitettävät merkittävät kustannukset?...

#Pilvessä | Energiatehokkaiden ohjelmistojen murros
#Pilvessä | Energiatehokkaiden ohjelmistojen murros

Uusi tuotantokausi starttaa ja paluun podcastin co-hostaajaksi tekee Kimmo Haapavuori. Kimmon vieraaksi on saapunut AtoZin toimitusjohtaja Mikko Leinonen.  Tässä jaksossa pureudutaan ohjelmistojen energiatehokkuuteen ja keskustellaan sen merkityksestä niin kuluttajan,...

Näin saat DevOpsin kukoistamaan
Näin saat DevOpsin kukoistamaan

DevOpsilla tarkoitetaan sovelluskehityksen ja tuotannossa olevan sovellusympäristön ylläpidon sulautumista saumattomaksi kokonaisuudeksi. DevOps on ajattelutapa eikä mikään yksittäinen työkalu tai menetelmä: sitä sovelletaan ohjelmistoasiakkaidemme toiminnassa hyvin...

<h6>Matti Väisänen</h6>
Matti Väisänen