Osallistuin työni puolesta lokakuun alkupuolella Latvian Riikassa pidettyyn Zabbix Summit 2022 -tapahtumaan. Zabbix on avoimen lähdekoodin monitorointijärjestelmä, joka on meillä Magic Cloudilla laajassa käytössä, ja järjestelmän ylläpitäjänä viihdyn hyvin kehityksen keihäänkärjessä.
Huolenpitopalvelumme lisäksi yksi keskeisimmistä Magic Cloudin tuottamista pilvipalveluista ovat lukuisat erilaiset virtuaalipalvelimet. Toisin kuin julkipilvessä, emme tarjoa pelkästään palvelinkapasiteettia, vaan palveluumme sisältyy myös järjestelmien ja laitteiden tarkkailu. Tässä kuvaan astuu Zabbix, jolla tarkkailemme myös asiakkaidemme palvelimien suorituskykyä sekä tärkeitä toimintoja. Tarjoamme myös asiakkaillemme mahdollisuuden päästä järjestelmään, mikäli tämä koetaan hyödylliseksi. Erilaisten ilmoitusintegraatioiden avulla saamme asiakkaillemme heille tärkeät hälytykset vaikkapa Mikki Hiiren Teams -alustalle.
Riikan Zabbix -festivaaleilla esiteltiin järjestelmän lukuisia eri käyttötapauksia, sekä lähitulevaisuudessa tapahtuvia kehityssuuntia latvialaisia kansantansseja unohtamatta. Mielenkiintoisimpiin uusiin tuleviin ominaisuuksiin lukeutui SLA (Service Level Agreement) monitorointi. Akronyymi tarkoittaa suomeksi palvelutasosopimusta, ja monitorointijärjestelmään sovellettaessa Zabbix mahdollistaa tulevaisuudessa palveluiden riippuvuussuhteiden määrityksen, sekä nk. SLA-tason laskemisen palvelukokonaisuuden eri komponenttien perusteella.
Järjestelmän ylläpitoon kuuluu myös järjestyksen valvonta. Itseäni puhutteli Hollantilaisen Nathan Lieftingin esitys nimeämiskäytännöistä ja järjestelmällisyydestä ylläpidossa. Asioiden ytimekäs nimeäminen on tärkeää, jotta emme joudu ’skripti_vanha_uusi_v2_älä_käytä.sh’ -tyyppisiin tilanteisiin. Asioiden aakkostus sekä looginen nimeäminen helpottaa pitkässä juoksussa ylläpitoa sekä vianselvitystä merkittävästi. SQL-monitoroinnista oli mainio luento, ja tämä onkin aktiivisen kehityksen alla. Oma MSSQL -ympäristömme tuottaa kansainvälisestikin ainutlaatuisia haasteita monitoroinnin suhteen, ja kollegoiden kanssa iltamissa jutustelusta poikineiden kehitysideoiden lista on jo melkoisen pitkä.
Liiketoimintamme kannalta konesalimme monitorointi kaikin mahdollisin tavoin on luonnollisesti tärkeää. Useimmista laitteista voidaan kysellä koneellisesti reaaliaikaista tietoa, joista voidaan sääntöjen avulla lähettää vaikkapa tekstiviestejä. Esimerkiksi, jos konesalimme suhteellinen kosteusprosentti tai lämpötila nousee yli määritellyn rajan, salista vastaaville teknisille henkilöille ilmoitetaan välittömästi. Lisäksi sähkönsyötöstä saadun tiedon avulla voimme vaikkapa arvioida, kuinka sulakkeet kestävät vikatilanteita.
Yksi syksyn projekteistani on saada täsmällistä dataa konesalimme sähkön käytöstä vihreällä kulmalla. Marraskuussa aurinkoenergialla tuottamamme sähkö ei ole kovinkaan merkittävä, mutta isossa kuvassa merkitys on yllättävän suuri. Tarkat luvut ovat vielä työn alla, joten pidättäydyn vielä tässä vaiheessa prosenttiluvuista. Olemme jo jonkin verran vihreydestämme huudelleet julkisesti ja pian pystymme tuomaan vielä tarkempaa tietoa aurinkoenergialla tuotetusta sähköstä sivuillemme käyrineen ja käppyröineen.
Monitoroida voi mitä tahansa. Riikan Zabbix -tapahtumassa Suomea edusti ansiokkaasti Janne Pikkarainen, joka on onnistunut monitoroimaan mm. koiran nukkumista sekä oman kasvorasvansa käyttöä. Kaikki on mahdollista, mutta toteutus ei aina tapahdu minuuteissa ilmaiseksi. Kannattaa siis tarvittaessa keskustella asiantuntijan kanssa monitorointitarpeista ja niiden toteutuksesta.
Blogin on kirjoittanut järjestelmäasiantuntijamme Tuomo Kuure
Kuvat: Zabbix