Vinkkejä 250-500 henkilön yritysten Microsoft-lisensointiin

kirjoittaja | helmi 5, 2019 | Blogi

Microsoftin lisensointipolitiikka muuttuu aina aika ajoin, eikä mukana välttämättä ole aina helppo pysyä. Microsoftin EA-lisensointi eli Enterprise Agreement muuttui siten, että 1.6.2016 alkaen uusien sopimusten minimiraja on ollut 500 käyttäjää, kun aiemmin raja oli 250.

Nyt 250-500 henkilön yritykset ovat tilanteessa, jossa lisensointia on muutettava.

Lisensointivaihtoehtoja on useita, joista tässä kuvattu lyhyesti muutamaa yleisintä. Parhaan lisensointitavan ja kumppanin valintaan vaikuttavat monet asiat, kuten halutaanko lisenssit ostaa omaksi vai vuokrata? Kuinka usein ohjelmaversioita halutaan päivittää? Halutaanko samoja lisenssejä käyttää sekä omassa ympäristössä että palveluntarjoajan pilviympäristössä?

Open ja Open Value -malleilla lisenssit omiksi

Yrityksen on mahdollista ostaa omat vuosilisenssit erimerkiksi Open tai Open Value -mallilla. Kun yritys kerran ostaa Open-lisenssin, omistaa yritys nämä lisenssit ikuisesti. Tämä koskee kuitenkin vain sen hetken ohjelmaversioita. Mikäli yritys haluaa saada käyttöönsä uudet versiopäivitykset, tulee Open-lisenssiin hankkia SA-sopimus (Software Assurance).

Open Value eroaa Openista siten, että lisenssi hankitaan kerrallaan kolmeksi vuodeksi, jolloin lisenssiä myös maksetaan vuosittain tuon kolmen vuoden ajan. Lisenssi myös sisältää automaattisesti SA-sopimuksen kolmen vuoden ajaksi. Kolmen vuoden jälkeen yritys omistaa sen hetkiset lisenssit. Halutessaan toki sopimus voidaan uudistaa uudelle kolmivuotiskaudelle. Sekä Open että Open Valuen lisenssimäärä tarkistetaan vuosittain vastaamaan oikeaa tasoa.

CSP-lisenssillä kuukausivuokra

CSP-lisenssi (Cloud Solution Provider) puolestaan on kuukausipohjainen vuokralisenssimalli. Lisenssimäärä tarkistetaan kuukausittain ja myös maksu tapahtuu tyypillisesti kuukausittain. CSP-lisenssin käyttäminen ja hyödyntäminen eri tilanteissa kuitenkin riippuu siitä, millaisen kumppanin kautta lisenssit hankitaan.

Yritys voi käyttää CSP-lisenssejään niin yrityksen omassa IT-ympäristössä kuin myös palveluntarjoajan pilviympäristössä. Tässä on kuitenkin yksi merkittävä vaatimus palveluntarjoajan Microsoft-statukselle: mikäli yritys haluaa käyttää CSP-lisenssejään palveluntarjoajan ympäristössä, tulee palveluntarjoajalla olla Microsoft QMTH-status (Qualified Multitenant Hoster). Jos yrityksellä on esimerkiksi tällä hetkellä EA-lisensoituna etätyöpöytä palveluntarjoajan jaetussa pilviympäristössä, ja tällainen ympäristö halutaan muuntaa CSP-lisensointimalliin, tulee palveluntarjoajalla olla QMTH-status.

Yritys saa siis lisensoitua samalla CSP:llä sekä palveluntarjoajan jaetussa pilvessä olevan virtualisointiympäristön Windows- ja Office-lisenssit sekä yrityksellä paikallisesti olevat lisensointitarpeet.

Magic Cloud on QMTH-palveluntarjoaja

QMTH-statukseen on tällä hetkellä yltänyt varsin harvalukuinen joukko suomalaisia palveluntarjoajia. Tällä hetkellä tämä status löytyy yhteensä vain neljältä palveluntarjoajalta. Yksi näistä toimijoista on Magic Cloud Oy.

Vaihtoehtoja lisenssiviidakossa on monia ja sen oikean valitseminen ei aina välttämättä ole helppoa. Jos lisenssipohdinnat ovat  teidän yrityksessänne ajankohtaisia, saa minuun olla yhteyksissä, olen mieluusti avuksi.

Avoin työpaikka: ohjelmistorobotiikan asiantuntija
Teknisen tuen aukioloaika pitenee 18.2.
Näin saat DevOpsin kukoistamaan
Näin saat DevOpsin kukoistamaan

DevOpsilla tarkoitetaan sovelluskehityksen ja tuotannossa olevan sovellusympäristön ylläpidon sulautumista saumattomaksi kokonaisuudeksi. DevOps on ajattelutapa eikä mikään yksittäinen työkalu tai menetelmä: sitä sovelletaan ohjelmistoasiakkaidemme toiminnassa hyvin...

4 vinkkiä, joilla varmistat hyvän kodin tekoälylle
4 vinkkiä, joilla varmistat hyvän kodin tekoälylle

Tekoälyn liiketoimintasovellukset ovat tällä hetkellä asiakkaidemme hurjan kiinnostuksen kohteena. Useissa yrityksissä kokeilut ovat jo käynnissä, tai vähintään pohditaan, millaisia sovellutuksia uusilla tekoälyteknologioilla voisi olla omassa toiminnassa. Pohdinnan...

7 kohtaa, joilla pääset alkuun tekoälyn kanssa
7 kohtaa, joilla pääset alkuun tekoälyn kanssa

Erilaiset tekoälyteknologiat ja niiden sovellukset etenevät kovaa vauhtia ja kaiken hypetyksen keskellä voi olla vaikea saada kiinni siitä, mitä ne käytännössä tarkoittavat. Tekoälystä kiinnostuneet asiakkaamme usein kysyvät, miten päästä liikkeelle tekoälyprojektin...

<h6>Magic Cloud</h6>
Magic Cloud