Ovatko konesalit ilmastonmuutoksen vapaamatkustajia vai edelläkävijöitä?

kirjoittaja | joulu 20, 2021 | Blogi, Muut

Konesalien energiatehokkuudesta on puhuttu viime vuosina paljon. PUE-luku, jota käytetään osoittamaan konesalissa käytetyn “hukkaenergian” suhdetta konesalikapasiteetin käyttämään energian kulutukseen, on ollut pitkään ainoa laajasti käytetty ja yhteismitallinen tapa mitata konesalien energiatehokkuutta. Aivan hiljattain julkaistu uusi ERF-standardi mittaa hukkalämmön talteenottoa suhteessa energian käyttöön. Monet konesalit ovat myös asentaneet suuriakin aurinkovoimaloita konesaliensa katoille. “Vihreän sähkön” ostaminen konesaleissa on myös kohtuullisen yleistä. Jäähdytykseen on kiinnitetty kasvavassa määrin huomiota ja niin kutsutut vapaakiertoiset jäähdytysjärjestelmät, jossa jäähdytys saadaan toteutettua kylmempää ulkoilmaa hyväksikäyttämällä ilman jäähdytykseen käytettävää lisäenergiaa on myös yleistynyt paljon.

Toisissa keskusteluissa jatkuvasti enemmän ja enemmän energiaa käyttävät konesalit on nähty ilmastonmuutoksen kiihdyttäjänä. Samaan aikaan toisaalla konesalit on nähty merkittävänä komponenttina fossiilittomaan lämmitykseen siirryttäessä. Ainakin Suomesta käsin asiaa katsottaessa näyttää joka tapauksessa siltä, että konesalien käyttämä energia on yleisesti varsin “vihreää”.

Konesalibisnes ei siinä mielessä eroa mistään muusta bisneksestä, että keskimäärin yritykset tuottavat niitä palveluita, joita asiakkaat niiltä haluavat ostaa. Vaikka konesalien vihreys on ollut otsikoissa varsin paljon, huomattavasti vähemmän vaatimukset hiilineutraaliudesta, vihreästä energiasta, pienestä PUE-arvosta tai vaatimuksesta lämmön talteenottoon ovat levinneet asiakkaiden tarjouspyyntöihin ja kumppanien kanssa käytäviin keskusteluihin. Ne vihreät teot, jotka ovat kohtuullisen helposti tehtävissä ja joista saa vielä hyvää pr:ää tulevat tehtyä varmasti. Tätä muutosta kiihdyttää se, että nämä valinnat saattavat usein myös johtaa kustannus säästöihin. Jos halutaan aivan oikeasti saada konesalit laajalla rintamalla poimimaan asian edistämiseksi, myös ne korkeammalla roikkuvat hedelmät, paras lääke tähän on asiakkailta tuleva paine. Väitän, että tällä hetkellä tätä painetta ei siinä määrin markkinassa ole, että tämä merkittävästi ohjaisia konesalien valintoja.

Myös meillä Magic Cloudissa on vielä varmasti paljon tehtävää, mutta paljon me olemme myös jo tehneet. Jo vuosia sitten siirryimme käyttämään vihreää sähköä. Parisen vuotta sitten investoimme aurinkoenergiaan ja tällä hetkellä auringon paistaessa pystymme tuottamaan kaiken käyttämämme sähkön omilla aurinkopaneeleillamme. Joulukuussa meillä on valmistunut investointi, jossa siirryimme vapaakiertoiseen jäähdytykseen. Tämä tarkoittaa suomeksi sitä, että jopa 280 päivänä vuodessa pystymme jäähdyttämään konesalimme ulkoilmalla käyttämättä jäähdytykseen lainkaan sähköä. Tämä on varsin iso muutos, sillä jäähdytys on konesaleissa isoin sähkösyöppö, ellei sitten jäähdytettäviä palvelinlaitteita huomioida. Samassa yhteydessä olemme myös rakentaneet valmiuden hukkalämmön talteenottamiselle ja uskonkin, että tämän asian edistäminen on to do -listalla vuorossa seuraavana.

Minun viestini on kaikille konesalipalveluita ostaville asiakkaille, että kysykää näistä asioista toimittajiltanne. Ja jos vastaukset eivät tyydytä, vaatikaa toimittajiltanne parannuksia. Minä en usko, että näitä ilmastotalkoita voidaan voittaa pelkästään yhteiskunnan taholta tulevalla säätelyllä, vaan kyllä tässä kisassa vastuuta on syytä ottaa myös toimittajien, mutta ehkäpä vielä enemmän asiakkaiden toimittajaa valitessaan.

Kirjoittaja on Timo Haapavuori, Magic Cloudin toimitusjohtaja, joka herää edelleen 25  yrittäjävuoden jälkeen joka aamu tekemään parempaa pilvipalvelua. Yrityksillä pitää olla suomalainen, vihreä ja asiantuntijapalvelulla varustettu vaihtoehto pilvipalvelulle.

Pilvemme on nyt entistä vihreämpää - konesalimme jäähdytys toimii 280 päivää vuodessa ilman sähköä
Meillä kaikki tekevät taikoja yhdessä myynnin ja markkinoinnin eteen
Onko teillä väärän kokoinen IT-kumppani?
Onko teillä väärän kokoinen IT-kumppani?

Moni yritys on tälläkin hetkellä tyytymätön nykyiseen IT-kumppaniinsa. Usein tyytymättömyyden kanssa kuitenkin eletään ja sinnitellään, sillä vaihtaminen koetaan vaikeaksi ja riskialttiiksi. Liian harva yritys on pysähtynyt pohtimaan, minkä takia nykyinen kumppani...

Miksi IT-budjetointi menee aina pieleen?
Miksi IT-budjetointi menee aina pieleen?

Vuodenvaihteessa budjetointi rytmittää monen organisaation arkea. Vanha budjettikausi päättyy ja uusi alkaa. Budjetointi on usein vaikeaa, mutta jostain syystä IT-budjetointi tuntuu olevan vielä vaikeampaa. Muistaako kukaan koskaan onnistuneensa IT-budjetin...

<h6>Timo Haapavuori</h6>
Timo Haapavuori