Magic Cloud mukaan EU:n Shaping the Next Generation Cloud Supply for Europe -hankkeeseen

kirjoittaja | joulu 22, 2020 | Uutiset

Magic Cloud kutsuttiin mukaan EU:n sisämarkkinakomissaari Thierry Bretonin johtamaan hankkeeseen ”Shaping the Next Generation Cloud Supply for Europe”. Hankkeessa on mukana yhteensä 25 ICT-yritystä ympäri Eurooppaa Magic Cloudin kokoisista yrityksistä globaaleihin jättiläisiin.

Meillä onkin nyt aivan poikkeuksellinen mahdollisuus tuoda esille näkemyksiä ja visiota pilvipalveluiden tulevaisuuden kehityksestä ja olla vaikuttamassa maanosamme pilvipalveluliiketoiminnan kehittymiseen. Hankkeen tavoitteena on määritellä visio ja keinot siitä, miten Eurooppa pääsee merkittävästi nykyistä vahvemmin mukaan pilvipalveluliiketoimintaan, jota tällä hetkellä dominoivat amerikkalaiset ja jossain määrin kiinalaiset yritykset. Isossa kuvassa Eurooppa on tällä hetkellä täysin riippuvainen amerikkalaisten yhtiöiden pilvipalveluista. Vaikka yhtiöiden konesalit ja näin ollen data sijaitseekin usein Euroopassa, niin tästä huolimatta nämä pilvipalvelut ovat tällä hetkellä amerikkalaisten yritysten hallinnassa, vaikka tämä helposti halutaankin sivuuttaa. Eurooppa tarvitsee oman vahvan pilviekosysteemin.

Euroopassa on tarvittava osaaminen tämän rakentamiseen, mutta visio ja luottamus tähän ovat vielä tällä hetkellä kadoksissa. Mielestäni nyt, jos koskaan, tarvitaan uudenlaista ajattelua. Eurooppa pystyy tähän ja uskon Euroopan myös toteuttavan tämän tavoitteen, kunhan tähän tosissaan panostetaan. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää erittäin vahvaa tahtoa ja uskoa siihen, että Euroopasta tulee ensin johtava pilvipalveluiden tarjoaja Euroopassa ja myöhemmin globaalisti. Toisin kuin Etelä-Euroopassa joskus ajatellaan, en kannata kaupan esteitä, vaan meidän on Euroopassa oltava kilpailijoitamme parempia, tunnettava omat markkinamme paremmin kuin vaikkapa amerikkalaiset toimijat ja tämän kautta lunastettava oma paikkamme maailman johtavana pilvipalveluiden tarjoajana.

Tämän vision toteuttaminen maksaa paljon, mutta pelkällä rahalla tavoitetta ei saavuteta. EU on budjetoimassa 2 miljardia euroa digitalisaatioon, jäsenvaltiot yhdessä arvioilta noin 10 miljardia euroa ja lisäksi 750 miljardin euron elvytyspaketista ollaan budjetoimassa tähän noin 10 %. Jos tämä raha osataan kanavoida oikein, niin boostia pilvipalveluiden kehittämiseen on jaossa nyt hurjan paljon. EU-rahoituksen osalta nyt ollaan liikkuvassa junassa. EU:lla on tämän vuoden alkupuolella valmistunut Euroopan datastrategia ja seuraavan 7 vuoden budjettikehys on hyvin pitkälle valmis, mutta näiden raamien sisällä on hurjasti tilaa onnistua tai epäonnistua. Shaping the Next Generation Cloud Supply for Europe -hankkeessa mukana olevalla ryhmällä voi parhaassa tilanteessa olla mahdollisuus vaikuttaa asioihin niin, että nuo tavoitteet oikeasti saavutetaan. Euroopasta ei tule johtavaa pilvipalvelutoimijaa EU:n mahtikäskyillä tai säätelyllä, vaan tähän tarvitaan yrityksiä, vahva visio ja innovaatioita. Tämä tarkoittaa myös sitä, että yritysten ja työntekijöiden pitää verkostoitua ja tehdä yhteistyötä. Voisiko Euroopan datainfrastruktuuria kehittävästä yhteisöstä Gaia-X:stä  tulla tämänkaltainen yhteisö?

Yritysten ja EU:n välinen avoin keskustelu ja tämän kautta käynnistyvät hankkeet voivat kuitenkin aidosti parhaimmillaan viedä Euroopan pilvipalvelut isojen toimijoiden rinnalle ja lopulta ohitse. Jotta tavoitteeseen voidaan päästä, niin päättäväisiä ja isoja toimenpiteitä on tehtävä aikailematta. Noin 80% Euroopan datasta ei ole vielä pilvessä, joten jakamatontakin markkinaa on valtavasti.

 

 

#Pilvessä-podcast | 7. Miten viestiä ymmärrettävää IT:tä?
#Pilvessä-podcast | 8. Joulu ja vuosi 2020 pilvessä
Ilmoittaudu mukaan kolmanteen Magic Talk -hybriditapahtumaan
Ilmoittaudu mukaan kolmanteen Magic Talk -hybriditapahtumaan

Miksi tulevaisuudessa softa pyörii konteissa?   ⏰ 16.5.2024 klo 14.00-15.30 📍 Maria 01 Helsinki Osallistu Magic Talk -hybriditapahtumaan juuri niin kuin sinulle parhaiten sopii! Voit liittyä paikan päälle ja nauttia tapahtuman tunnelmasta suoraan tilaisuudessa...

Ilmoittaudu mukaan toiseen Magic Talk -hybriditapahtumaan
Ilmoittaudu mukaan toiseen Magic Talk -hybriditapahtumaan

Miksi Zero Trust on uuden ajan tietoturva?   ⏰ 11.4.2024 klo 8.30-10.30 📍 Moro Sky Bar Tampere Osallistu Magic Talk -hybriditapahtumaan juuri niin kuin sinulle parhaiten sopii! Voit liittyä paikan päälle ja nauttia tapahtuman tunnelmasta suoraan tilaisuudessa tai...

<h6>Timo Haapavuori</h6>
Timo Haapavuori
MANAGED MAGIC CLOUD

Managed Cloud -palvelut kotimaisesta pilvestämme, jotta datanne on turvassa, pilviympäristö kustannustehokas ja tarpeisiin optimoitu.

YHTEYDET

Toimivat ja helposti hallittavat yhteydet ovat toiminnan edellytys. Jätä ne meidän huolehdittavaksi.

TIETOTURVA

Erilliset tietoturvapalvelumme vievät pilviympäristönne tietoturvan ylläpidon ja kehittämisen seuraavalle tasolle.

TÄSMÄISKUT

Täsmäiskuilla saatte asiantuntijan silmäparin pilven tärkeimpien osa-alueiden toimivuuteen.

AJANKOHTAISTA