Euroopan unionin uusi NIS2-direktiivi on pian astumassa voimaan ja sen vaikutukset ulottuvat laajasti moniin eri toimialoihin ja yrityksiin. Tämä blogipostaus tarjoaa kattavan katsauksen siihen, mitä NIS2-direktiivi tarkoittaa, keitä se koskee ja miten siihen tulisi valmistautua. Hyödynnämme Magic Cloudin podcastista saatuja näkemyksiä ja asiantuntijoiden vinkkejä.
Mikä on NIS2-direktiivi?
NIS2-direktiivi on Euroopan unionin kyberturvallisuusdirektiivi, joka asettaa uusia vaatimuksia tietyille toimialoille ja yrityksille kyberturvallisuuden parantamiseksi. Direktiivi on pakottavaa lainsäädäntöä, joka tulee voimaan EU-tasolla ja sen noudattaminen on pakollista kaikille direktiivin piiriin kuuluville organisaatioille. Suomessa direktiivin mukainen lainsäädäntö on parhaillaan valmisteilla.
Keitä NIS2-direktiivi koskee?
Direktiivi koskee erityisesti suuria yrityksiä sekä tietyillä toimialoilla toimivia yrityksiä liikevaihdosta riippumatta. Näitä toimialoja ovat muun muassa julkishallinto, energia, liikenne, pankkisektori, terveydenhuolto ja vesihuolto. Erityisesti toimialat, joilla on merkitystä huoltovarmuudelle, kuuluvat direktiivin piiriin. Direktiivi asettaa vaatimuksia muun muassa riskianalyysien tekemiselle, tietojärjestelmien turvallisuudelle ja poikkeamien käsittelylle.
Direktiivin keskeiset vaatimukset
NIS2-direktiivissä on määritelty 21 artiklaa, joista löytyy muun muassa seuraavia vaatimuksia:
🚀 Riskianalyysit ja tietojärjestelmien turvallisuuspolitiikat: Yritysten on tehtävä säännöllisesti riskianalyysejä ja ylläpidettävä ajantasaisia tietoturvapolitiikkoja. Direktiivi ei määrittele tarkasti, millaisia teknisiä ratkaisuja tulee käyttää, vaan keskittyy enemmän prosessien ja toimintatapojen määrittelyyn.
🚀 Poikkeamien käsittely: Poikkeamat on käsiteltävä nopeasti ja niistä on ilmoitettava viranomaisille. Ensimmäinen ilmoitus on tehtävä 24 tunnin kuluessa ja kattavampi selvitys 72 tunnin kuluessa.
🚀 Toimitusketjun turvallisuus: Yritysten on arvioitava myös toimitusketjunsa turvallisuus, mukaan lukien toimittajien ja palveluntarjoajien välisten suhteiden turvallisuus.
🚀 Toiminnan jatkuvuuden hallinta: Tämä sisältää varmuuskopioinnin, palautussuunnitelmat ja kriisinhallinnan.
🚀 Kyberturvallisuuskoulutus: Yritysten on varmistettava, että koko henkilöstö ymmärtää kyberturvallisuuden perusasiat ja osaa toimia oikein poikkeamatilanteissa.
Mitä tehdä seuraavaksi?
Seuraavaksi on tärkeää tunnistaa oman organisaation tilanne arvioimalla, kuuluuko yrityksesi NIS2-direktiivin piiriin. Jos kuulutte, varmista, että ymmärrätte direktiivin vaatimukset ja alatte valmistautua niiden täyttämiseen. Ilmoittautuminen toimialaluetteloon on pakollinen askel, joka tulee tehdä viimeistään direktiivin voimaantulon jälkeen, ja se mahdollistaa myös tiedon saamisen viranomaisilta. Varmistakaa, että yrityksen johto ja henkilöstö ovat tietoisia NIS2-direktiivin vaatimuksista ja että yrityksessä on ajantasaiset prosessit ja politiikat kyberturvallisuuden hallintaan. Käyttäkää tarvittaessa ulkopuolisia asiantuntijoita ja kumppaneita varmistaaksenne, että olette valmiita kohtaamaan NIS2-direktiivin vaatimukset.
NIS2-direktiivi asettaa uusia vaatimuksia, mutta tarjoaa samalla mahdollisuuden parantaa yrityksen kyberturvallisuutta ja toimintavarmuutta. Oikein valmistautumalla ja proaktiivisella otteella yritykset voivat paitsi täyttää lakisääteiset vaatimukset myös hyötyä parantuneesta turvallisuustasosta ja luottamuksesta. Älä jää yksin, vaan hyödynnä asiantuntijoiden apua ja varmista, että organisaatiosi on valmis NIS2-direktiivin tuomiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin.
Jos aihe tuntuu haastavalta tai jokin NIS2-direktiivissä mietityttää, ota yhteyttä ja varmistetaan yhdessä, että yrityksesi on valmis tulevaisuuden kyberturvallisuushaasteisiin.
Kiinnostuitko aiheesta? Kuuntele podcast-jaksomme aiheesta