Kuusi vinkkiä yrityksen IT-jatkuvuussuunnitelmaan

kirjoittaja | syys 18, 2024 | Blogi, IT:n kehittäminen, Tietoturva

Yrityksen IT-jatkuvuussuunnitelma on kriittinen osa liiketoiminnan riskienhallintaa. Se varmistaa, että yritys pystyy jatkamaan toimintaansa, vaikka eteen tulisi vakavia häiriötilanteita, kuten kyberhyökkäys tai tietojärjestelmien laitteistovika. IT-jatkuvuussuunnitelman tarkoituksena onkin tunnistaa ja dokumentoida jatkuvuudenhallinnan ylläpitoon ja kehittämiseen tarvittavat käytännöt ja prosessit. Tässä blogissa esittelemme kuusi konkreettista vinkkiä, joiden avulla voit rakentaa tai päivittää organisaatiosi IT-jatkuvuussuunnitelman.

1. Riskikartoitus ja sen säännöllinen päivittäminen

Jatkuvuussuunnitelman ensimmäinen askel on kattava riskikartoitus, joka tunnistaa organisaation tietojärjestelmiin kohdistuvat uhat. Näihin riskeihin voi kuulua muun muassa palvelunestohyökkäykset, tietomurrot, laiterikot sekä luonnonkatastrofit. Kartoituksen pohjalta laaditaan riskilista, joka tulee tarkistaa ja päivittää säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa, jotta suunnitelma pysyy ajantasaisena.

Riskilistan säännöllinen päivittäminen testitulosten ja uusien uhkakuvien perusteella on välttämätöntä, jotta yritys voi varautua kehittyviin riskeihin ja muuttuvaan toimintaympäristöön.

2. Jatkuvuuden hallinnan vuosikello

Jatkuvuuden hallinta vaatii systemaattisuutta, ja vuosikellon avulla yritys voi aikatauluttaa ja varmistaa jatkuvuussuunnitelman ylläpidon. Vuosikelloon on hyvä sisällyttää toistuvia tehtäviä, kuten riskilistan ja jatkuvuussuunnitelman päivitys, varmuuskopioiden palautustestit ja tietoturvakoulutukset. Vuosikelloon on myös tärkeää lisätä toistuvien tehtävien vastuut.

Tyypillinen vuosikello voi sisältää esimerkiksi seuraavia tehtäviä:

  • Tammikuussa: tietoturvaryhmän kokous
  • Maaliskuussa: jatkuvuussuunnitelman ja riskilistan päivitys
  • Huhtikuussa: varmuuskopioiden palautusharjoitus
  • Lokakuussa: jatkuvuudenhallinnan kehittämiskohteiden määrittäminen ja budjetointi.

3. Tietoturvaryhmä

Tietoturva on yksi kriittisimmistä osa-alueista jatkuvuuden hallinnassa. Yrityksen tulisi perustaa tietoturvaryhmä, jonka vastuulla on jatkuvasti arvioida ja kehittää organisaation tietoturvaa. Tämä ryhmä kokoontuu säännöllisesti, vähintään kaksi kertaa vuodessa, ja käsittelee ajankohtaisia tietoturvakysymyksiä, kuten mahdollisia uhkia ja tietoturvapoikkeamia. Tietoturvaryhmä koordinoi myös reaktiot poikkeustilanteisiin, kuten tietomurtoihin tai kyberhyökkäyksiin.

4. Suunnitelma poikkeustilanteisiin

Organisaation tulee varautua erilaisiin poikkeustilanteisiin, kuten verkkokatkoksiin, kiristyshaittaohjelmiin tai palvelinrikkoihin. Näitä tilanteita varten jatkuvuussuunnitelmaan tulee sisällyttää selkeät toimintamallit ja pelikirjat, joita noudatetaan kriisitilanteissa.

Esimerkki poikkeustilanteesta voi olla palvelunestohyökkäys, joka estää pääsyn yrityksen tietojärjestelmiin. Suunnitelman tulee kattaa, kuinka tällaisessa tilanteessa toimitaan, kuka on vastuussa mistäkin sekä miten tilanteesta toivutaan.

5. Harjoitukset poikkeustilanteisiin

On tärkeää, että yritys testaa poikkeustilanteiden varalle laaditut suunnitelmat käytännössä. Säännölliset harjoitukset, kuten kyberhyökkäyssimulaatiot ja tietoturvapoikkeamien käsittely, auttavat henkilöstöä reagoimaan nopeasti ja oikein kriisitilanteissa. Harjoituksissa voidaan esimerkiksi simuloida laiterikkoa, verkkohyökkäystä tai tiedostojen palautusta varmuuskopioista. Harjoitusten tulokset tulee dokumentoida ja käyttää hyväksi suunnitelman kehittämisessä.

Henkilöstön osaaminen ja tietoturvatietoisuus ovat avainasemassa häiriöiden ehkäisyssä. Säännöllinen tietoturvakoulutus ja ohjeistus auttavat vähentämään inhimillisiä virheitä, jotka voivat johtaa tietomurtoihin tai haittaohjelmien leviämiseen.

6. Jatkuva kehittäminen ja katselmointi

IT-jatkuvuuden hallinta on jatkuva prosessi, joka vaatii säännöllistä arviointia ja kehittämistä. Jatkuvuussuunnitelman katselmointi tulee tehdä vähintään kerran vuodessa, ja kehityskohteet tulee priorisoida osana budjetointia ja resurssien suunnittelua. Myös uusia teknologioita ja parhaita käytäntöjä kannattaa harkita osana kehittämistä, jotta suunnitelma vastaa jatkuvasti muuttuvaa uhkaympäristöä.

Jatkuvuuden hallinnan kehitystoimenpiteiden ja uusien riskien tunnistamisen kautta varmistetaan, että organisaatio on valmis reagoimaan nopeasti ja tehokkaasti kaikkiin mahdollisiin häiriötilanteisiin.

 

Haluatko kuulla aiheesta lisää? Osallistu Magic Talk -hybriditapahtumaamme: https://magiccloud.fi/webinaarit/magic-talk-miten-turvataan-kriittisen-datan-saatavuus/

NIS2-direktiivi
NIS2-direktiivi

Euroopan unionin uusi NIS2-direktiivi on pian astumassa voimaan ja sen vaikutukset ulottuvat laajasti moniin eri toimialoihin ja yrityksiin. Tämä blogipostaus tarjoaa kattavan katsauksen siihen, mitä NIS2-direktiivi tarkoittaa, keitä se koskee ja miten siihen tulisi...

#Pilvessä | NIS2-direktiivi tulee, oletko valmis?
#Pilvessä | NIS2-direktiivi tulee, oletko valmis?

#Pilvessä-podcastin toinen tuotantokausi jatkuu tauon jälkeen uusin jaksoin! Kauden neljättä jaksoa hostaa Micro Magicin Kimmo Haapavuori. Kimmon vieraaksi keskustelemaan tulevasta NIS2-direktiivistä ja sen tuomista muutoksista kyberturvallisuuden vaatimuksiin on...

<h6>Anna Perttunen</h6>
Anna Perttunen
MANAGED MAGIC CLOUD

Managed Cloud -palvelut kotimaisesta pilvestämme, jotta datanne on turvassa, pilviympäristö kustannustehokas ja tarpeisiin optimoitu.

YHTEYDET

Toimivat ja helposti hallittavat yhteydet ovat toiminnan edellytys. Jätä ne meidän huolehdittavaksi.

TIETOTURVA

Erilliset tietoturvapalvelumme vievät pilviympäristönne tietoturvan ylläpidon ja kehittämisen seuraavalle tasolle.

TÄSMÄISKUT

Täsmäiskuilla saatte asiantuntijan silmäparin pilven tärkeimpien osa-alueiden toimivuuteen.

AJANKOHTAISTA