Maailmassa syntyy ja tallennetaan dataa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Yritykset keräävät, siirtävät ja prosessoivat valtavia määriä tietoa päivittäin, ja tämä trendi kiihtyy edelleen. Tekoälyratkaisut lisäävät osaltaan datan määrää, kun ne vaativat entistä enemmän aineistoa toimiakseen tehokkaasti.
Tämä kehitys ei ole ympäristön kannalta neutraalia. Datan tallentaminen ja käsittely kuluttavat merkittävästi energiaa ja kuormittavat infrastruktuuria. Siksi yrityksiltä vaaditaan aiempaa enemmän vastuullisuutta – ei ainoastaan tietoturvan ja eettisyyden näkökulmasta, vaan ennen kaikkea ympäristövaikutusten hallinnassa.
Mitä yrityksiltä vaaditaan ympäristövastuun osalta?
Datan määrän kasvu asettaa yrityksille konkreettisia uusia vaatimuksia. Pelkkä teknologian hyödyntäminen ei enää riitä. Vastuullisuus on rakennettava tietoisesti osaksi koko datan elinkaarta.
1. Energiatehokkaat ratkaisut ja vihreän sähkön käyttö
Datan säilytys ja käsittely vaativat suuria määriä laskentatehoa ja energiankulutusta. Tiedonsiirto, varmuuskopiointi ja jatkuvasti kasvavat tietovarastot kasvattavat palvelinkeskusten energiatarvetta.
Yrityksiltä odotetaan, että ne minimoivat toimintansa energiankulutuksen ja käyttävät mahdollisuuksien mukaan uusiutuvaa energiaa. Esimerkiksi valitsemalla datakeskuksia, jotka hyödyntävät vihreää sähköä ja tehokkaita jäähdytysratkaisuja, voidaan merkittävästi pienentää päästöjä.
Toimintasuositus: Kartoita datainfrastruktuurin energiankäyttö ja päivitä ratkaisut energiankulutuksen ja päästöjen vähentämiseksi.
2. Vastuulliset palveluntarjoajat ja läpinäkyvät kumppanit
Datanhallinta on usein ulkoistettu pilvipalveluihin tai datakeskuksiin, jolloin vastuullisuus ulottuu koko palveluketjuun.
Yrityksiltä edellytetään, että ne valitsevat kumppaneita, jotka pystyvät osoittamaan toimintansa ympäristövaikutukset ja raportoimaan niistä avoimesti. Vihreän sähkön käyttö, hiilidioksidipäästöjen kompensointi ja selkeät kestävän kehityksen tavoitteet ovat kumppanivalinnoissa yhä tärkeämpiä kriteerejä.
Toimintasuositus: Aseta vastuullisuus yhdeksi keskeiseksi arviointikriteeriksi kaikissa data- ja pilvipalveluhankinnoissa.
3. Fiksu ja strateginen datanhallinta
Kaiken datan säilyttäminen ei ole liiketoiminnan eikä ympäristön näkökulmasta järkevää. Datamassat kasvattavat varastointitarvetta, siirtokuormitusta ja energiankulutusta.
Yrityksiltä vaaditaan kykyä hallita dataa suunnitelmallisesti: mikä tieto säilytetään, kuinka kauan, missä muodossa ja missä sijainnissa. Datan laadun, relevanssin ja elinkaaren hallinta pienentää suoraan sekä kustannuksia että ympäristökuormitusta.
Toimintasuositus: Toteuta selkeä datan elinkaarenhallintapolitiikka, poista tarpeeton tieto ja panosta metatietojen hyödyntämiseen.
4. Dataprosessien ympäristövaikutusten arviointi ja optimointi
Kaikki datan prosessointi ei kuormita ympäristöä samalla tavalla. Esimerkiksi reaaliaikainen datavirtojen analysointi ja suurten datamassojen jatkuva varmuuskopiointi voivat olla erittäin energiaintensiivisiä.
Yritysten on arvioitava, miten ja missä dataa käsitellään, ja onko prosesseja mahdollista optimoida. Kevyemmät tiedon prosessointiratkaisut, kuten reunalaskenta, hajautettu käsittely ja älykäs datan priorisointi, voivat pienentää ympäristövaikutuksia huomattavasti.
Toimintasuositus: Arvioi säännöllisesti dataprosessien kuormittavuus ja optimoi ne energiatehokkaiksi.
5. Kyky raportoida vastuullisesti ja varautua tulevaan sääntelyyn
Ympäristövastuun raportointi muuttuu pakolliseksi yhä useammille yrityksille esimerkiksi CSRD-direktiivin ja laajenevien ESG-raportointivelvoitteiden kautta. Datan hallintaan ja käsittelyyn liittyvät ympäristövaikutukset kuuluvat jatkossa olennaisesti mukaan yritysten vastuullisuusraportteihin.
Yrityksiltä vaaditaan järjestelmällistä seurantaa ja kykyä osoittaa, miten datan hallinta ja käsittely tukevat kestävän kehityksen tavoitteita.
Toimintasuositus: Kehitä käytännöt, joilla seuraat ja raportoit datainfrastruktuurin energiankulutuksen ja päästöjen kehitystä.
Datan määrän kasvu tekee vastuullisuudesta kilpailuedun
Datan määrän räjähdysmäinen kasvu ja tekoälyn tuoma lisäpaine muuttavat pysyvästi vaatimuksia, joita yrityksille asetetaan. Ne, jotka hallitsevat datansa vastuullisesti ja minimoivat ympäristövaikutuksensa, rakentavat kilpailuetua nopeasti muuttuvassa maailmassa.
Mitä nopeammin yritys reagoi tähän muutokseen, sitä helpommaksi vastuullisuuden hallinta tulevaisuudessa muodostuu. Datan määrän kasvu on väistämätöntä, ja ympäristövaikutusten huomioiminen ei ole enää vapaaehtoista vaan osa liiketoiminnan jatkuvuuden varmistamista.
Vaikka ympäristövastuu ei olisikaan yrityksen ensisijainen ajuri, vastuullinen datanhallinta vaikuttaa suoraan myös useisiin muihin kriittisiin osa-alueisiin:
Kustannukset
Datan varastointi, siirtäminen ja prosessointi ovat suoraan sidoksissa infrastruktuurikustannuksiin ja energiankulutukseen. Tehoton datanhallinta kasvattaa nopeasti pilvipalveluiden ja datakeskusten laskuja. Lisäksi ylimääräinen data lisää tarvetta investoida laitteistoihin ja kapasiteettiin. Yritys, joka jäsentää datansa elinkaaren ja poistaa tarpeettoman tiedon säännöllisesti, voi pienentää varastointikustannuksia jopa kymmenillä prosenteilla verrattuna organisaatioon, joka säilyttää kaiken tiedon hallitsemattomasti. Lue artikkeli.
Toiminnan tehokkuus ja sujuvuus
Hallittu ja strateginen datan käsittely parantaa tiedon löydettävyyttä, päätöksenteon nopeutta ja automaation sujuvuutta. Kun tieto on oikein luokiteltu ja ajantasainen, prosessit toimivat tehokkaammin, mikä vapauttaa resursseja tärkeämpiin tehtäviin. Organisaatiot, jotka optimoivat datansa rakenteen ja säilytyksen, pystyvät toteuttamaan esimerkiksi analytiikka- ja tekoälyprojekteja nopeammin ja tarkemmin, koska tieto on valmiiksi laadukasta ja helposti hyödynnettävissä.
Tietoturva
Mitä enemmän turhaa tai hallitsematonta dataa yrityksellä on, sitä suurempi on riski tietovuodoille ja kyberhyökkäyksille. Ylimääräinen data kasvattaa hyökkäyspintaa ja vaikeuttaa tietoturvan hallintaa. Yritys, joka määrittää datalleen säilytysajat ja säännöllisesti hävittää vanhentuneen tiedon, pystyy pienentämään merkittävästi mahdollisia tietomurtojen vaikutuksia ja täyttämään vaatimukset esimerkiksi GDPR:n ja muiden tietosuojasäädösten osalta.
Nopea reagointi tuo pitkäaikaista hyötyä
Yritykset, jotka toimivat nyt ja rakentavat datan hallinnan ja vastuullisuuden periaatteet osaksi toimintaansa, saavat merkittävää kilpailuetua. Heillä on kevyempi ja ketterämpi tietoinfrastruktuuri, joka tukee liiketoiminnan kasvua kestävästi. Samalla ne minimoivat riskejä ja varautuvat tuleviin vaatimuksiin – olivatpa ne sitten asiakkaiden odotuksia, lainsäädännön tiukentumista tai kustannusten nousua.
Kiinnoostuitko vastuullisesta IT:stä? Kuuntele podcast -jakso aiheesta: Vastuullinen IT – pelkkää puhetta vai tekoja?