Säästä asiantuntijoiden resursseja ja hermoja lokitietojen oikeanlaisella säilyttämisellä

kirjoittaja | huhti 4, 2023 | Blogi, IT:n kehittäminen, Ohjelmistotalot, Tietoturva

Moderni IT-ympäristö voi tuottaa miljardeja rivejä lokitietoa kuukaudessa. Tämän kaiken säilyttäminen ja läpikäynti vie valtavasti resursseja, mutta liian vähäisellä lokien keräämisellä ei saada tarpeeksi suurta näkymää yrityksen laite- ja verkkoinfrastruktuurista tai tietoturvapoikkeamista. Näistä miljardeista lokeista saadaan tietoa esimerkiksi käyttäjien ja IT-ympäristön eri järjestelmien ja laitteiden toiminnasta sekä virheistä. Lisäksi lokit toimivat myös järjestelmien ja tietoverkkojen optimoimisessa tai haitallisen toiminnan havainnoimisessa. Oikein toteutettu lokijärjestelmä ja lokiympäristö luovat luotettavan ja aukottoman tapahtumaketjun, jota voidaan käyttää tapahtumien todentamiseen sekä poikkeamien selvittämiseen, joka on kriittistä IT-ympäristön ylläpidon kannalta.

 

Lokienhallinnan hyödyt ovat kiistattomat:

👉 Keskitetyllä lokienhallinnalla yritys saa yhden näkymän koko IT-ympäristön tapahtumavirtaan. Tämän avulla voidaan automaattisesti reagoida erilaisiin häiriö- ja vikatilanteisiin, nopeuttaa vikojen ja tietoturvahäiriöiden selvitystä sekä saada uutta tietoa, jonka avulla esimerkiksi käyttäjäkokemuksia ja palveluita voidaan kehittää.

👉 Asiantuntijoiden manuaalinen työ vähenee, kun lokeja ei tarvitse hakea useista eri järjestelmistä. Näin ollen keskitettyjen lokitietojen avulla ympäristöä saadaan siis kehitettyä entistä vikasietoisemmaksi ja tehokkaammaksi.

👉 Keskitetty lokienhallintaratkaisu on suunniteltu lokien turvalliseen säilyttämiseen ja käyttöoikeudet on helppo määrittää roolipohjaisesti. Lisäksi järjestelmälle voidaan määrittää omat käyttäjät, jolloin vältytään tilanteelta, jossa valvottavat valvovat itseään.

👉 Kun lokit tallennetaan sitä tarkoitusta varten toteutettuun järjestelmään, ei niitä tarvitse säilyttää liiketoiminnan tuotantopalvelimilla kuluttamassa kapasiteettia.

👉 Lokitietojen oikeanlaisella säilyttämisellä elinkaaren hallinta ja varmuuskopiointi on helpompaa.

👉 Keskitetyllä lokienhallinnalla lokien kirjausketju on aukoton, jolloin tietoturva ottaa yhden askeleen eteenpäin.

👉 Yksi sijainti helpottaa hakutoimintoja, analysointia, jäsentelyä, visualisointia ja ennakointia.

👉 Keskitetty lokienhallinta mahdollistaa SIEM:n käyttöönoton, jolloin yritys saa reaaliaikaisesti hälytyksen epäilyttävästä toiminnasta.

 

Koska datan määrä ja tietoturvan merkitys kasvaa myös tulevaisuudessa, olisi yritysten hyvä reagoida lokitietojen oikeanlaiseen säilyttämiseen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Tämä investointi ei pelkästään säästä resursseja tai kehitä tietoturvaa, mutta se myös säästää asiantuntijoiden ja päättäjien hermoja, kun tiedot löytyvät oikea-aikaisesti, oikealla tavalla ja oikeasta paikasta

Onko teillä väärän kokoinen IT-kumppani?
#Pilvessä turvassa | Tunnista ja hallitse tietoturvariskit pilvessä
#Pilvessä | Tekoäly – hypestä liiketoimintahyödyksi
#Pilvessä | Tekoäly – hypestä liiketoimintahyödyksi

Tässä jaksossa Timo Haapavuoren vieraana on Fujitsun Senior Sales Lead Samuli Kunttu ja luvassa on keskustelua tekoälystä. Missä vaiheessa yritykset menevät erilaisten tekoälysovellutusten kanssa? Miten taklata tekoälyratkaisuihin liitettävät merkittävät kustannukset?...

Miksi AI ei muutu hypestä liiketoimintahyödyksi?
Miksi AI ei muutu hypestä liiketoimintahyödyksi?

Viime ajat AI eli tekoäly on ollut meidän kaikkien huulilla. AI on varmasti tämän hetken merkittävin hype, jonka perässä ja nimissä haaveillaan, suunnitellaan ja tehdään projekteja, joilla pyritään kehittämään yritysten liiketoimintaa. Hetki sitten vielä tuntematon...

#Pilvessä | Energiatehokkaiden ohjelmistojen murros
#Pilvessä | Energiatehokkaiden ohjelmistojen murros

Uusi tuotantokausi starttaa ja paluun podcastin co-hostaajaksi tekee Kimmo Haapavuori. Kimmon vieraaksi on saapunut AtoZin toimitusjohtaja Mikko Leinonen.  Tässä jaksossa pureudutaan ohjelmistojen energiatehokkuuteen ja keskustellaan sen merkityksestä niin kuluttajan,...

<h6>Anna Kinnunen</h6>
Anna Kinnunen