Säästä asiantuntijoiden resursseja ja hermoja lokitietojen oikeanlaisella säilyttämisellä

kirjoittaja | huhti 4, 2023 | Blogi, IT:n kehittäminen, Ohjelmistotalot, Tietoturva

Moderni IT-ympäristö voi tuottaa miljardeja rivejä lokitietoa kuukaudessa. Tämän kaiken säilyttäminen ja läpikäynti vie valtavasti resursseja, mutta liian vähäisellä lokien keräämisellä ei saada tarpeeksi suurta näkymää yrityksen laite- ja verkkoinfrastruktuurista tai tietoturvapoikkeamista. Näistä miljardeista lokeista saadaan tietoa esimerkiksi käyttäjien ja IT-ympäristön eri järjestelmien ja laitteiden toiminnasta sekä virheistä. Lisäksi lokit toimivat myös järjestelmien ja tietoverkkojen optimoimisessa tai haitallisen toiminnan havainnoimisessa. Oikein toteutettu lokijärjestelmä ja lokiympäristö luovat luotettavan ja aukottoman tapahtumaketjun, jota voidaan käyttää tapahtumien todentamiseen sekä poikkeamien selvittämiseen, joka on kriittistä IT-ympäristön ylläpidon kannalta.

 

Lokienhallinnan hyödyt ovat kiistattomat:

👉 Keskitetyllä lokienhallinnalla yritys saa yhden näkymän koko IT-ympäristön tapahtumavirtaan. Tämän avulla voidaan automaattisesti reagoida erilaisiin häiriö- ja vikatilanteisiin, nopeuttaa vikojen ja tietoturvahäiriöiden selvitystä sekä saada uutta tietoa, jonka avulla esimerkiksi käyttäjäkokemuksia ja palveluita voidaan kehittää.

👉 Asiantuntijoiden manuaalinen työ vähenee, kun lokeja ei tarvitse hakea useista eri järjestelmistä. Näin ollen keskitettyjen lokitietojen avulla ympäristöä saadaan siis kehitettyä entistä vikasietoisemmaksi ja tehokkaammaksi.

👉 Keskitetty lokienhallintaratkaisu on suunniteltu lokien turvalliseen säilyttämiseen ja käyttöoikeudet on helppo määrittää roolipohjaisesti. Lisäksi järjestelmälle voidaan määrittää omat käyttäjät, jolloin vältytään tilanteelta, jossa valvottavat valvovat itseään.

👉 Kun lokit tallennetaan sitä tarkoitusta varten toteutettuun järjestelmään, ei niitä tarvitse säilyttää liiketoiminnan tuotantopalvelimilla kuluttamassa kapasiteettia.

👉 Lokitietojen oikeanlaisella säilyttämisellä elinkaaren hallinta ja varmuuskopiointi on helpompaa.

👉 Keskitetyllä lokienhallinnalla lokien kirjausketju on aukoton, jolloin tietoturva ottaa yhden askeleen eteenpäin.

👉 Yksi sijainti helpottaa hakutoimintoja, analysointia, jäsentelyä, visualisointia ja ennakointia.

👉 Keskitetty lokienhallinta mahdollistaa SIEM:n käyttöönoton, jolloin yritys saa reaaliaikaisesti hälytyksen epäilyttävästä toiminnasta.

 

Koska datan määrä ja tietoturvan merkitys kasvaa myös tulevaisuudessa, olisi yritysten hyvä reagoida lokitietojen oikeanlaiseen säilyttämiseen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Tämä investointi ei pelkästään säästä resursseja tai kehitä tietoturvaa, mutta se myös säästää asiantuntijoiden ja päättäjien hermoja, kun tiedot löytyvät oikea-aikaisesti, oikealla tavalla ja oikeasta paikasta

Onko teillä väärän kokoinen IT-kumppani?
#Pilvessä turvassa | Tunnista ja hallitse tietoturvariskit pilvessä
#Pilvessä | NIS2-direktiivi tulee, oletko valmis?
#Pilvessä | NIS2-direktiivi tulee, oletko valmis?

#Pilvessä-podcastin toinen tuotantokausi jatkuu tauon jälkeen uusin jaksoin! Kauden neljättä jaksoa hostaa Micro Magicin Kimmo Haapavuori. Kimmon vieraaksi keskustelemaan tulevasta NIS2-direktiivistä ja sen tuomista muutoksista kyberturvallisuuden vaatimuksiin on...

<h6>Anna Perttunen</h6>
Anna Perttunen
MANAGED MAGIC CLOUD

Managed Cloud -palvelut kotimaisesta pilvestämme, jotta datanne on turvassa, pilviympäristö kustannustehokas ja tarpeisiin optimoitu.

YHTEYDET

Toimivat ja helposti hallittavat yhteydet ovat toiminnan edellytys. Jätä ne meidän huolehdittavaksi.

TIETOTURVA

Erilliset tietoturvapalvelumme vievät pilviympäristönne tietoturvan ylläpidon ja kehittämisen seuraavalle tasolle.

TÄSMÄISKUT

Täsmäiskuilla saatte asiantuntijan silmäparin pilven tärkeimpien osa-alueiden toimivuuteen.

AJANKOHTAISTA