Älä ajattele lokienhallintaa pelkkänä järjestelmänä, vaan ennemminkin organisaation prosessina.

kirjoittaja | kesä 8, 2023 | Blogi, Muut, Tietoturva

Asiantuntijan vinkki: Älä ajattele lokienhallintaa pelkkänä järjestelmänä, vaan ennemminkin organisaation prosessina.

 

Lokien keskitettyyn hallintaan on nykyisin tarjolla useita erilaisia järjestelmiä. Perusideana keskitetyssä lokienhallinnassa on kerätä IT-ympäristöstä syntyvät erilaiset lokit yhteen paikkaan, jossa niitä voidaan käsitellä monin eri tavoin. Tekoäly-taikasanaa viljellään myös ahkerasti ohjelmistojen tuote-esittelyissä. Perustoiminnallisuuden toteuttamisessa ohjelmistot osaavat kyllä asiansa, mutta lokien hallintaan sisältyy muutakin kuin pelkkä järjestelmän asennus ja käyttöönotto.

Keskitetyn lokienhallinnan käyttöönotto on oma projektinsa, jossa muun muassa kartoitetaan ympäristön lokilähteet sekä määritellään, mikä lokitieto on tärkeää halutun tavoitteen kannalta. Ympäristöjen ollessa yksilöllisiä, yhtä ainoaa oikeaa vastausta tähän ei ole. Tavoitteet voidaan jakaa karkeasti kolmeen kategoriaan: tietoturvan parantaminen, jatkuvuuden hallinta ja laadunhallinta.

Onnistuneen lokienhallinnan käyttöönoton jälkeen kaiken automatiikan ja koneoppimisen taustalta nousee kuitenkin ratkaisevaksi tekijäksi ihminen. Hyvää tilannekuvaa järjestelmistä pitää myös osata tulkita. Koneoppimisen avulla löydetään helposti poikkeamia, mutta myös järjestelmään tarkoituksella tehdyt muutokset nousevat helposti esiin. Näyttämölle astuu täytenä yllätyksenä Suuri Uudistus, ja harrastuksiimme luetaan yhtäkkiä muutoksen hallinta. Näyttämö onkin hieman laajempi kuin mainos antoi ymmärtää.

Lokienhallintaa kannattaa siis ajatella ennemmin organisaation prosessina kuin pelkkänä järjestelmänä. Hallintaohjelmistot ovat mainioita, usein verrattain monimutkaisia työkaluja. Tarvitsemme siis osaamista. Työkalumme tuottaa dataa, josta muokataan automaatioiden ja hakufilttereiden avulla tietoa. Tästä tiedosta pitäisi tehdä toimenpiteisiin johtavia johtopäätöksiä. Voisitko sinä tehdä sen?

Yhteenvetona voimme todeta, että usein lokienhallinta mielletään vain tekniseksi järjestelmäksi, joka tallentaa tapahtumia ja virheitä organisaation toiminnassa. Kuitenkin, jos katsomme tätä prosessia laajemmin, voimme saavuttaa merkittäviä etuja organisaation tehokkuudessa ja kehityksessä. Lokienhallinnan tulisikin olla keskeinen osa organisaation toimintaa. Sen avulla voimme kerätä arvokasta tietoa, jota voidaan hyödyntää paremman päätöksenteon, ongelmien ennaltaehkäisyn ja prosessien optimoinnin tukemiseen. Keskittyminen pelkästään lokijärjestelmään voi estää meitä näkemästä sen potentiaalia ja vaikutusta liiketoimintamme parantamiseen. Älä siis ajattele lokienhallintaa pelkkänä järjestelmänä, vaan ennemminkin organisaation prosessina.

Jos aihe kiinnostaa lisää, kannattaa sinun kuunnella IT:n pelastajat #Pilvessä-podcastin jakso, jossa kerron, mitä on keskitetty lokienhallinta ja mitä pitää huomioida, kun lokeja lähdetään keräämään. 👇

Hups! Tämä sisältö tykkää kekseistä. Hyväksy markkinointievästeet kuunnellaksesi podcastia.

Lisää aiheesta löytyy myös täältä:

https://magiccloud.fi/palvelut/keskitetty-lokienhallinta/ 

https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/ohjeet-ja-oppaat/nain-keraat-ja-kaytat-lokitietoja 

Kirjoittaja:

Tuomo Kuure

Järjestelmäasiantuntija, Magic Cloud

 

Tutustu cloudilaisiin: ratkaisuarkkitehtimme Juuso Mehtälä on virtualisointialustojen ja konesaliverkkojen monipuolinen huippuasiantuntija!
IT:n pelastajat #Pilvessä | Näin pääset eroon kapasiteettia syövistä datamöröistä
IT-infrastruktuuri liiketoiminnan kulmakivenä
IT-infrastruktuuri liiketoiminnan kulmakivenä

Nykyään liiketoiminta ei ole enää pelkästään fyysisiä tuotteita ja palveluita, vaan digitaalinen läsnäolo ja teknologia ovat keskeisessä roolissa menestyksen saavuttamisessa. Yksi tärkeimmistä tekijöistä tässä digitaalisessa murroksessa on tehokas IT-infrastruktuuri....

#Pilvessä | Missä datan pitäisi asua?
#Pilvessä | Missä datan pitäisi asua?

Kimmon vieraaksi on saapunut Netchainin Heikki Paananen ja tässä jaksossa keskustellaan datan sijainnista. Yritysten data on yhä enemmän hajallaan ja toisaalta myös maailmantilanne on nostanut datan sijainnin monen yritysjohdon pöydälle. Mitä kaikkea yritysten pitäisi...

<h6>Tuomo Kuure</h6>
Tuomo Kuure
MANAGED MAGIC CLOUD

Managed Cloud -palvelut kotimaisesta pilvestämme, jotta datanne on turvassa, pilviympäristö kustannustehokas ja tarpeisiin optimoitu.

YHTEYDET

Toimivat ja helposti hallittavat yhteydet ovat toiminnan edellytys. Jätä ne meidän huolehdittavaksi.

TIETOTURVA

Erilliset tietoturvapalvelumme vievät pilviympäristönne tietoturvan ylläpidon ja kehittämisen seuraavalle tasolle.

TÄSMÄISKUT

Täsmäiskuilla saatte asiantuntijan silmäparin pilven tärkeimpien osa-alueiden toimivuuteen.

AJANKOHTAISTA