Timo Haapavuoren ”20 vuotta yrittäjänä” -puhe

kirjoittaja | kesä 14, 2016 | Blogi, Magic Cloud, Muut

Puheeni avoimissa ovissamme 9.6.2016.

 

 

Kuukausi sitten – 9. toukokuuta – tuli täyteen 20 vuotta siitä, kun 13-vuotiaana pikkupoikana olin saanut postia Kaupparekisteristä. Tmi Micro Magic oli merkitty Kaupparekisteriin, eikä esteitä liiketoiminnan aloittamiselle enää ollut. Matka yrittäjyyteen alkoi kuitenkin jo aikaisemmin: ei ollut aivan itsestään selvää, että 7-luokkalainen koulupoika voisi aloittaa yritystoiminnan. Tuota toukokuun alkua edelsikin vanhempien pehmittäminen ajatukselle. Ennen yritysideaani minulla oli ollut monenlaisia harrastuksia ja mielenkiinnon kohteita, joille yhteistä oli nopea innostuminen ja tämän jälkeen yhtä nopea kyllästyminen. Jälkeenpäin minua on useasti muistutettu siitä, kuinka ennen yritystoiminnan alkua yleisin kysymykseni oli ”mitä minä teen, minulla ei ole mitään tekemistä”. Yrityksen perustamisen jälkeen tekemistä on sittemmin riittänyt.

Sain isän ja äidin päät käännettyä ja tämän myötä yrityksen perustamispaperit isän avustuksella tehtyä. Totta puhuakseni luulen vanhempieni tainneen tuolloin kuitenkin ajatella, että näin ehkä asia saadaan nopeammin käsiteltyä ja into yritystä kohtaan hiipuu ennen kuin se ehtii varsinaisesti alkaakaan. Kahdenkymmenen vuoden jälkeen voinen todeta, että yrittämisessä on ollut ja on yhä jotain niin mielenkiintoista, että mielenkiintoa on riittänyt ja riittää yhä.

Yritystoiminnan alku oli kovin erilaista kuin yritystoimintamme tänään. Olin säästänyt pienen summan rahaa, jota olin vuosien aikana saanut sukulaisilta lahjaksi. Muistaakseni sukanvarteen oli kertynyt noin 2000 markkaa. Tällä rahalla tilasin erilaisia tietokonetarvikkeita takkahuoneeseemme, joka muuttui tietokonekaupaksi. Tuolloin disketit ja diskettikotelot olivat hittituotteita. Muistankin elävästi, kun ensimmäiset pienet tukkulaatikot saapuivat ja niitä sitten innokkaasti availin ja järjestelin takkahuoneessamme.

Kauppa oli auki vasta koulun jälkeen ja monia potentiaalisia asiakkaita 13-vuotiaan yritystoiminta toisaalta hymyilytti, mutta myös epäilytti. Tästä huolimatta muistelen, että vuoden 1996 liikevaihtomme olisi ollut noin 90 000 markkaa. Tuo tuntuu näin jälkeenpäin ajateltuna hurjan isolta summalta. Ja kyllähän jo ensimmäisenä vuotena myin ensimmäiset tietokoneeni: tuolloin tietokoneiden hinnat pyörivät 10 000 markan molemmin puolin. Pirkanmaan Kirjanpitotoimiston Markku Ala-Mettälä taisi olla ensimmäisiä yritysasiakkaitani. Ja kyllähän se tuntui tuolloin aika hurjalta myydä ihan oikealle yritykselle ihan oikea tietokone ja vielä asentaa se käyttökuntoon. Markku ja kaikki muut alkuvaiheen asiakkaat osoittivat varsin ennakkoluulotonta asennetta ja luottamusta pikkupojan osaamista kohtaan. Ilman näitä ennakkoluulottomia ihmisiä en olisi tänään kertomassa tarinaani teille.

Jo seuraavana vuonna 1997 minusta tuntui, että yritystoiminnassa olisi aika ottaa seuraava askel. Niinpä yritys muutti vanhempieni takkahuoneesta vanhempieni tilitoimiston yhteyteen, josta löytyi vieläpä yritykselleni oma sisäänkäynti. Samana vuonna minusta alkoi tuntua, että vasta koulunjälkeen aukeava liike ei vaikuta oikein uskottavalta ja tuolloin ajankohtaistui ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkaaminen.

Yritys kasvoi ja kehittyi. Jälkeenpäin tuntuu melkein uskomattomalta, että opiskellessani Ikaalisten lukiossa koulupäivän jälkeen opiskelijan hattu päässäni vaihtui tietokonekauppiaan hatuksi ja myinkin tuolloin Ikaalisten lukioon kaikki uudet koneet. Muistan vieläkin, kun koulupäivän jälkeen veimme isän kanssa pari kolmekymmentä tietokonetta lukiolle ja tuttu lukion rehtorini oli näitä tietokoneita vastaanottamassa. Tuolloin rehtori ei opettanutkaan minua vaan minä opetin rehtoria. Nuo tilanteet ja niihin liittyvät onnistumisen tunteet ovat sellaisia, että niitä on nykyisin enää vaikea ylittää.

Minulla on ollut aina suuri halu kasvaa ja kehittyä. Tähän liittyy varmasti myös visioni vuodelta 2000. Tuolloin aloin havaita Ikaalisten liiketoiminnan siinä määrin vakiintuneen, että olisi aika laajentaa liiketoimintaa uudelle paikkakunnalle. Niinpä kesällä 2000 Nummelassa vietettiin Micro Magicin avajaisia. En ollut vielä täyttänyt aivan kahdeksaatoista vuotta, mutta kulkeminen parin sadan kilometrin päähän kotoa sujui kätevästi kevytmoottoripyörällä. Ihmiset ympärillä pitivät minua luultavasti jollain tavalla tärähtäneenä, myymälän avaaminen pääkaupunkiseudulle kesken opiskelujen ja ennen armeijaa oli varmasti monessa mielessä avain järjetön liike. Nyt kuitenkin 16 vuotta myöhemmin Micro Magic palvelee edelleen asiakkaitaan Nummelassa.

Vuosi 2001 oli ehkä kuitenkin jollain tavalla käänteentekevä. Isä oli tuolloin saanut idean tilitoimistopalveluiden kehittämisestä 2000-luvulle. Tuolloin oli tyypillistä, että yrittäjät toivat kuukauden kirjanpitomateriaalin kuukausittain tilitoimistoon ja osin tämä tilanne on olemassa vielä edelleenkin. Isän visiossa asiakas käyttäisi internetin kautta tilitoimiston tarjoamaa ohjelmistoa ja näin ollen asiakkaan kertaalleen tietojärjestelmään syöttämä data olisi välittömästi tilitoimiston käytettävissä eikä samaa tietoa tarvitsisi syöttää järjestelmään useaan kertaan. Nykyään tämän kaltaista palvelua kutsuttaan SaaS-palveluksi, tuolloin puhuttiin ASP:sta, ja ASP-Yhtiöiden nimellä taitaa olla jotain tekemistä tämän asian kanssa. Ajatuksen tekninen toteuttaminen siirtyi aika luontevasti minulle ja voin aivan rehellisesti kertoa, että minulla ei ollut tuolloin tuosta asiasta mitään tietoa, enkä ollut ASP-termistäkään koskaan kuullut. Tekniikaksi valikoitui tuolloin Citrix ja ei ehkä ole sattumaa, että nykyisin yksi merkittävimmistä IT-puolen kumppanuuksistamme on Citrix. Koko pyörää en tuolloin keksinyt kuitenkaan itse, vaan apuna ympäristön rakentamisessa oli tuolloin myös ulkopuolinen taho. Hyvin pian tämä tekniikka kokonaisuudessaan siirtyi kuitenkin minun vastuulleni. Vappuna 2001 järjestelmä oli valmis ja ensimmäinen asiakas aloitti järjestelmän käytön. Tuon jälkeen tekniikka on kehittynyt paljon: nykyisin konesaleissamme on usean gigan yhteydet, tuolloin yhteyden nopeus oli 128kb. Viidentoista vuoden aikana yhteysnopeus on siis kasvanut 10 000 kertaiseksi.

Myös vuosi 2002 on myös jäänyt mieleeni erityisen hyvin. Vuoden vaihteessa Suomessakin siirryttiin euroihin. Meillä oli tuolloin ja on edelleen pankkisuhde Ikaalisten Osuuspankin tai nykyisin Satapirkan Osuuspankin kanssa. Vaihtorahat oli saatava molempiin myymälöihin, sekä Ikaalisiin että Nummelaan, ennen niiden aukeamista ja pankista euroja ei ennen vuodenvaihdetta saanut. Niinpä olimme tehneet pankin kanssa erityisjärjestelyn ja pääsin pankin takaovesta paljon ennen pankin aukeamista hakemaan tarvittavat eurot. Ikaalisten osalta jätin eurot Ikaalisten myymälään odottamaan myymälän aukeamista ja sen jälkeen suuntasin silloisen GTI Golfini kohti Nummelaa. Ja ehdin kuin ehdinkin paikalle ennen myymälän aukeamista ja näin markat vaihtuivat hiljalleen euroiksi.

Kun euro oli saatu otettua käyttöön, edessä olikin siirtyminen armeijan harmaisiin. Muistan hyvin lukuisat työpuhelut metsäleireiltä: kerrankin syystä tai toisesta kiipesin puuhun hoitamaan työpuhelua. Kävin armeijani Niinisalossa, joka on varsin lähellä Ikaalista. Kävimmekin isän kanssa sotkun pöydän ääressä lukuisat työneuvottelut sotkun munkeista samalla nautiskellen. Armeija aikani kesti lopulta vuoden ja tuon vuoden aikana allekirjoitin armeijasta käsin paperit, jolloin Micro Magic muuttui osakeyhtiöksi. Samana vuonna Ikaalisten myymälä muutti uusiin tiloihin Ikaalisten Osuuspankin ja postin naapuriin. Tuona vuonna myös käytössämme ollut keltainen väri näki ensimmäisen kerran päivänvalon. Puhelimissa ei vielä ollut nettiä, enkä myöskään jostain syytä tuolloin omistanut kannettavaa tietokonetta, mutta yritys toimi ja kehittyi, vaikka tuona vuonna vietin toista sataa yötä metsässä. (Tuon vuoden jälkeen en muuten ole sitten teltassa nukkunutkaan.) Tänä päivänä yrityksen johtaminen metsästä ilman tietoliikenneyhteyksiä tuntuisi mahdottomalta ajatukselta, mutta tuolloin en nähnyt tilanteessa mitään erikoista. Tosin jo yrityksen alkumetreiltä asti veljeni Kimmo oli ollut mukana yrityksen toiminnassa ja minun ollessani poissa Kimmon merkitys yrityksen toiminnalle korostui. Hänen merkityksensä on kasvanut tuon jälkeen kaiken aikaa.

Vuonna 2004 olin aloittanut opiskelut Kauppakorkeakoulussa Porissa. Tultaessa vuoteen 2005 olin päättänyt laajentaa toimintaa myös Poriin. Ja näin kolmas Micro Magicin myymälä avattiin vuonna 2005. Jälkeenpäin arvioiden Porin myymälän avaaminen ei liiketaloudellisesti ollut erityisen onnistunut ratkaisu, mutta Micro Magic harjoitti tietokonekauppaa Porissa kuitenkin lähes kymmenen vuoden ajan.

Vuoden 2006 syksyllä muutin Parisiin vaihto-opiskelijaksi Ranskankieliseen Negocia-nimiseen kauppakorkeakouluun. Yrityksen kehittämiseen aikaisemmin liittyvät haasteet eivät tuntuneet enää miltään Finnairin laskettua Charles de Gaullen kentälle. Harhaluuloni siitä, että osaisin ranskaa karisi nopeasti. Alkuaika Ranskassa oli aika, joka valmisti minua tulevaisuuden haasteisiin ja minun on vaikea kuvitella liike-elämässä tilanteita, jotka yltäisivät henkisesti samalle tasolle kuin opiskelujen aloitus Pariisissa. Elämä täysin ranskankielisessä yhteisössä kahden vuoden ranskanopintojen jälkeen vaati ponnisteluja ja hammasta oli purtava useasti. Vuosi Pariisissa antoi kuitenkin eväitä elämään vähintään yhden korkeakoulututkinnon verran. Välillä kieltämättä harmittaa, että Pariisista mukaan saamani jokseenkin sujuva ranskan kielen taito on lähes kymmen vuoden aikana ruostunut. Toisaalta paljon kielitaitoa suurempi pääoma olivat nuo kokemukset ja koettelemukset, joista on ollut ja tulee varmasti olemaan myös jatkossa apua yrittäjyyden poluilla kuin elämässä yleensäkin.

Vuosikymmenen loppupuolella aloitimme kehitystyön, jonka lopputuotteena syntyi palvelumme, joka tunnetaan nykyisin nimellä MagicDesk. Kyseessä on palvelu, jossa käyttäjien perinteiset työasemat siirretään pilveen ja oma tuttu Windows-työpöytä on käyttäjän käytettävissä milloin tahansa, mistä tahansa ja millä päälaitteella tahansa. Edelleen tänäkin päivänä olemme monta askelta edellä kilpailijoitamme ja olemme tällä saralla Suomen suurin toimija.

Vuosikymmenen vaihtuessa pilvipalveluliiketoimintamme oli kasvanut jo merkittäväksi osaksi Micro Magicin liiketoimintaa. Tuohon aikaan aloin entistä tarkemmin pohtimaan liiketoiminnan jatkoa. Mitä enemmän asiaa mietin, sitä vakuuttuneemmaksi tulin siitä, että Micro Magicin myymäläliiketoiminta oli kovasti erilaista liiketoimintaa verrattuna pilvipalveluliiketoimintaan. Tuolloin teimme täälläkin paikalla olevan Matti Rusasen kanssa yhden syksyn ajan strategiatyötä. Työn lopputuloksena päädyimme erottamaan pilvipalveluliiketoimintamme Micro Magicin tytäryritykseksi ja vuonna 2012 syntyi Magic Cloud. Magic Cloudissa omistajina nykyisin ovat itseni lisäksi Kimmo Haapavuori, Vesa Sarvala ja Matti Rusanen.

Viimevuosien aikana Micro Magicin myymäläliiketoiminta on jatkunut tasaisena. Samaan aikaan pilvipalveluliiketoiminta on ollut myös globaalisti kovassa nosteessa ja Magic Cloudin neljän vuoden historian aikana olemme pystyneet kaksinkertaistamaan Magic Cloudin liikevaihdon. Kuluneen kevään aikana olemme tehneet paljon strategiatyötä ja näen tarjoamissamme palveluissa merkittävää kasvupotentiaalia. Tulenkin jatkamaan työtäni myös tulevaisuudessa liiketoimintamme kehittämisen ja kasvattamisen parissa. Uskonkin vahvasti, että pienessä pilvessä kaikki sujuu paremmin ja kun pilvessä ollaan, niin vain taivas on rajana.

Kuluneen kahdenkymmenen vuoden aikana tietotekniikka on muuttunut paljon, ATK:sta on tullut ICT:tä. Samaan aikaan myös olosuhteet yrittäjyydelle ja yrittämiselle ovat muuttuneet varmasti yhtä paljon. Vaikka maailma näyttää varmasti erilaiselta 13-vuotiaan kuin 33-vuotiaan silmin katsottuna, niin en usko kaiken silmiini sattuneen muutoksen johtuvan pelkästään tästä: samaan aikaan, kun Suomen talous on jatkanut syöksykierrettään, pankkien varovaisuus pk-yritysten rahoituksessa on lisääntynyt valtavasti. Vaikka emme olekaan kärsineet rahoituksen puutteesta, niin ero vuosituhannen alun hullujen vuosien toimintaan, jossa pankeista suorastaan kaadettiin rahaa sitä kysymään eksyneen yrittäjän hattuun, on muuttunut kovin erilaiseksi. Vaikka rahan hinta onkin tällä hetkellä poikkeuksellisen alhainen, yritys pääsee nauttimaan tästä edullisesta hinnasta vasta rahoituksen saatuaan. Olen seurannut sivusta, kun hyviäkin ideoita on jäänyt toteuttamatta rahoitukseen liittyvien haasteiden vuoksi ja mielestäni tähän meillä Suomessa ei pitäisi olla varaa.

Globalisaatio termiä ei taidettu vielä vuonna 1996 edes tuntea. Nykyisin globalisaatio ja sen vaikutukset ovat meidän kaikkien nähtävissä. Vaikka kuluneen 20 vuoden aikana monen suomalaisen työt ovat siirtyneet halvemman työvoiman maihin, on globalisoituminen samaan aikaan avannut yrityksille mahdollisuuksia, joista 20 vuotta sitten ei osattu edes haaveilla. Globalisaatio yhdistettynä digitalisaatioon on tuonut Suomeen ja maailmalle hyvinvointia. Erinomainen osoitus tästä on esimerkiksi paljon mediassa ollut Supercell, joka on noussut täysin tyhjästä miljardi-liikevaihdon sarjaan.

Yrittäjien valmiudet toimia globaaleilla markkinoilla ovat parantuneet kuluneen 20 vuoden aikana huimasti. Uusilla yritysjohtajilla on paitsi tarvittava kielitaito, niin myös tarvittava kokemus kansainvälisestä kanssakäymisestä. Automatisaatio tulee uskoakseni olemaan lähitulevaisuudessa kehitys, joka muuttaa jälleen yritysten toimintakenttää. Automatisaatio mahdollistaa jatkossa monien sellaisten työtehtävien säilyttämisen Suomessa, jotka ilman automatisaatiota valuisivat edullisempien kustannusten maihin.

Mikäli minulla vain terveyttä riittää, niin luultavasti tulen näkemään 63 vuotiaana vuonna 2046 päivän, jolloin takana saattaa olla 50 vuotta yrittämistä. Vaikka minulla on jo takana pitkä rupeama yrittämistä, niin minulla on tunne, että oikeasti olen vasta alussa. Tulevaisuuden ennustaminen on aina vaikeaa, mutta uskon edessä olevan matkan olevan hieno, josta tuskin tulee puuttumaan vauhtia tai vaarallisia tilanteita. Yrittäminen ei ole aina ruusuilla tanssimista tai ainakin välillä varpaita pistelevät terävät ruusun piikit. Tästä huolimatta ainakin itse olen nauttinut siitä vapaudesta ja niistä mahdollisuuksista, joita yrittäjyys on minulle tarjonnut. En ole koskaan saanut mitään ilmaiseksi, mutta olen saanut aina kulkea kohtia omia unelmiani ja tehdä itse omaan elämääni liittyvät tärkeät päätökset. Iso kiitos tähänastisesta kuuluukin isälle ja äidille, veljelleni Kimmolle ja kaikille niille ihmisille jotka ovat minua matkan varrella tukeneet. Iso kiitos ja kumarrus kuuluu myös tuoreelle vaimolleni Annulle, joka jaksaa tukea minua silloinkin kun päivät välillä venyvät. Minunkaan yritykseni eivät pyöri pelkästään omalla työpanoksellani ja onkin hienoa, että olen saanut koottua ympärilleni mahtavan tiimin ja luulen, että juuri tällä hetkellä meidän henkilöstämme on paremmin motivoitunut kuin koskaan ja yhteishenki keskuudessamme on aivan poikkeuksellinen.

Olemme nyt toimineet reilun kuukauden Hallituskadulla. Magic Cloud ja ASP-Yhtiöt ovat toimineet samoissa tiloissa jo pitkään. Nyt olemme saaneet Pirkanmaan Kirjanpitotoimiston henkilökunnan kanssamme saman katon alle. Reilun kuukauden aikana nimet ja kasvot ovat tulleet tutuiksi puolen ja toisin. Meillä on täällä nyt koottuna osaamista yksien seinien sisään varsin paljon. Toivottavasti voimmekin hyödyntää toisiamme jatkossa enenevässä määrin ja tarjota myös asiakkaillemme enemmän kuin mihin olemme tätä ennen pystyneet. On hienoa, että te kaikki olette täällä tänään. Yhdistämällä voimamme ja osaamisemme voimme luoda yhdessä entistä parempaa liiketoimintaa.

9.6.2016 Timo Haapavuori

Viisi syytä käyttää pilveä
Työharjoittelu tarjoaa palkitsevia oppimiskokemuksia
#Pilvessä | NIS2-direktiivi tulee, oletko valmis?
#Pilvessä | NIS2-direktiivi tulee, oletko valmis?

#Pilvessä-podcastin toinen tuotantokausi jatkuu tauon jälkeen uusin jaksoin! Kauden neljättä jaksoa hostaa Micro Magicin Kimmo Haapavuori. Kimmon vieraaksi keskustelemaan tulevasta NIS2-direktiivistä ja sen tuomista muutoksista kyberturvallisuuden vaatimuksiin on...

<h6>Timo Haapavuori</h6>
Timo Haapavuori
MANAGED MAGIC CLOUD

Managed Cloud -palvelut kotimaisesta pilvestämme, jotta datanne on turvassa, pilviympäristö kustannustehokas ja tarpeisiin optimoitu.

YHTEYDET

Toimivat ja helposti hallittavat yhteydet ovat toiminnan edellytys. Jätä ne meidän huolehdittavaksi.

TIETOTURVA

Erilliset tietoturvapalvelumme vievät pilviympäristönne tietoturvan ylläpidon ja kehittämisen seuraavalle tasolle.

TÄSMÄISKUT

Täsmäiskuilla saatte asiantuntijan silmäparin pilven tärkeimpien osa-alueiden toimivuuteen.

AJANKOHTAISTA