Missä Office 365 -sähköpostilaatikkosi sijaitsee?

kirjoittaja | tammi 15, 2020 | Blogi

Erityisesti GDPR:n myötä tallennettavien tietojen sijainnista on tullut kiinnostava aihe – ja hyvä niin.

Tarjoamme palvelumme pääosin omasta konesalistamme, jolloin asiakkaan data sijaitsee Suomessa. MagicMail-palvelumme kuitenkin perustuu Microsoft Office 365 -teknologiaan, jolloin asiakkaidemme sähköpostilaatikot sijaitsevat Microsoftin palvelimilla Euroopassa.

Uuden Office 365:n asiakkaan oletusarvoinen sijainti määräytyy vuokraajan ensimmäiseen tilaukseen liittyvän maksutapahtuman maan mukaan. Suomalaisten asiakkaiden tapauksessa siis Euroopassa. Sähköpostien palvelinkeskukset sijaitsevat Euroopan Unionissa neljässä maassa: Suomessa, Itävallassa, Irlannissa ja Alankomaissa.

Tiedot sijaitsevat peilattuina useammassa sijainnissa, mutta ne ovat aktiivisesti käytössä yhdestä salista. Lisätietoja Microsoftin sivuilta.

Tässä blogissa kerron lyhyesti, miten voit tarkistaa Office 365 -sähköpostilaatikkosi sijainnin. Sijainnin selvittäminen on mahdollista organisaation pääkäyttäjätunnuksilla.

Sijainnin tarkistaminen Microsoftin hallintakeskuksesta

Office 365 -palveluiden sijainti on mahdollista tarkistaa Office 365 -hallintakeskuksesta organisaation pääkäyttäjätunnuksilla.

Asetukset > Organisaation profiili > Tietojen sijainti

Microsoft admin center -näkymä

Tietojen sijainti sivulla on listattuna kaikki Office 365-palvelut ja konesalit, joissa suomalaisten käyttäjien tiedot voivat sijaita. On hyvä huomata, että Office 365 -palvelut sijaitsevat Sway- ja Whiteboard -palveluita lukuunottamatta Euroopassa.

Sijainnin tarkistaminen PowerShellillä

Organisaatiosi sähköpostilaatikoiden tarkan sijainnin selvittämiseksi pääkäyttäjä voi tarkistaa tiedot Microsoft PowerShellillä.

Avaa PowerShell ja anna komento ”Get-ExecutionPolicy”.

Get-ExecutionPolicy

Asetuksen tulee olla joko ”RemoteSigned”, tai ”Unrestricted”. Mikäli olemassaoloasetus on ”Restricted”, aja ”RemoteSigned”-komento.

Set-ExecutionPolicy RemoteSigned

Ota seuraavaksi yhteys O365-organisaatioon ja syötä PowerShellille tarvittavat O365-organisaation admin-tunnukset.

$Session = New-PSSession -ConfigurationName Microsoft.Exchange -ConnectionUri https://outlook.office365.com/powershell-liveid/ -Credential $LiveCred -Authentication Basic -AllowRedirection

Tunnusten syöttämisen jälkeen voit avata istunto Office 365:een, jonka jälkeen saat listauksen organisaation sähköpostilaatikoista ja niiden kiintiöistä.

Import-PSSession $Session
get-mailbox

Seuraavaksi pääset varsinaiseen asiaan eli sähköpostilaatikoiden palvelinten sijaintiin. Saat ne tietoosi seuraavilla komennoilla:

get-mailbox | ft name,servername
get-mailbox -identity <käyttäjänimi> | ft name,servername

Palvelimien sijainnin näet ServerName-listauksen alusta. Kirjainyhdistelmä kertoo maasijainnin.

(He = Helsinki, Vi = Wien, Am = Amsterdam, Db = Dublin)

 

Mikä on MFA ja miksi se tulisi ottaa käyttöön?
Microsoftin palveluissa ongelmia 20.1.
Miksi IT-budjetointi menee aina pieleen?
Miksi IT-budjetointi menee aina pieleen?

Vuodenvaihteessa budjetointi rytmittää monen organisaation arkea. Vanha budjettikausi päättyy ja uusi alkaa. Budjetointi on usein vaikeaa, mutta jostain syystä IT-budjetointi tuntuu olevan vielä vaikeampaa. Muistaako kukaan koskaan onnistuneensa IT-budjetin...

Miksi IT-ala on vastuunpakoilijoiden paratiisi?
Miksi IT-ala on vastuunpakoilijoiden paratiisi?

IT-ala on vastuunpakoilijoiden paratiisi. Alan standardiksi ovat muodostuneet sopimusehdot, joissa kukaan ei yleensä vastaan mistään. Siltäkin osin, kun vastuu on olemassa, vastuu on tyypillisesti rajattu sopimuksellisesti marginaaliseksi. Sopimukset ovat oma lukunsa,...

<h6>Magic Cloud</h6>
Magic Cloud