Magic traineen matkassa: Linux-mies Windowsin maailmassa

kirjoittaja | maalis 4, 2021 | Blogi, Magic Cloud

Vallitsevan kulkutautitilanteen takia muusikon ammatti ei tällä hetkellä lyö leiville. Vaikka aloin valmistelemaan alan vaihtoa jo jokunen vuosi sitten, kulttuurikenttää ei käy kateeksi. Olen todellakin ensimmäisessä säännöllisessä työpaikassani virustaudin vain vauhdittaen uuteen ammattiin siirtymistä. IT-alalla töitä riittää, kun nyky-yhteiskunnat eivät oikein tahdo pyöriä enää ilman ATK:ta.

Magic trainee -ohjelman puitteissa työskentelen siis teknisessä tukitiimissä ja toinen kuukausi on nyt takana Magic Cloudilla. Perusasioiden haltuunoton jälkeen alkaa jo ymmärtämään, kuinka järjestelmät on järjestetty ja kuinka niitä käytetään. Kouluttautumiseen ja omatoimiseen opiskeluun on varattu reilun työpäivän verran aikaa viikossa ja paljolti saa ottaa itse vastuuta, kuinka aikansa käyttää. Trainee-ohjelman tavoitteet on määritelty selkeästi ja käytäntö opettaa tietysti parhaiten.

Mitä tässä nyt sitten on opittu? Asiakaspalvelun perusteet ja yksinkertaiset tukipyynnöt tuntuvat luonnistuvan, mutta allekirjoittaneelle Windowsin käytöstä on jo hetki aikaa vierähtänyt. Linux-miehenä olen näin ollen opetellut Windowsin peruskäyttöä ja olen jo löytänyt PowerShellin ihmeellisen maailman (täällä putkitetaan objekteja!). Skriptit helpottavat elämää ja vähentävät manuaalista työtä. Tosin tuttua komentotulkkia Bashia ja muita Linuxista tuttuja komentorivityökaluja on hieman ollut ikävä. Toki virtuaalikoneita on helppo pystyttää, mutta Windows 10:stä löytyy nykyisin ominaisuutena Windows Subsystem for Linux eli WSL. Tämä on käytännössä GNU/Linux ympäristö, joka jakaa Windows 10:n tiedostojärjestelmän ja mahdollistaa ainakin teoriassa kaikkien Linux -ohjelmistojen asennuksen ja käytön.

Linuxia löytyy eri värisinä ja kokoisina jakeluiden muodossa, joita myös tuttavallisemmin distroiksi kutsutaan. Tunnetuimmat näistä ovat Ubuntu ja Debian, mutta henkilökohtaista suosikkijakeluani Arch Linuxia ei Microsoftin kaupasta tietysti löytynyt ja päädyin asentamaan Debianin varoituksista huolimatta (ei suositella alle 3-vuotiaille):

Konttimaailman perustyökalu Docker toimi suhteellisen vaivattomasti erillisen desktop-sovelluksen avustuksella eikä mennyt montaa minuuttia, kun olin pystyttänyt paikallisen GitLab -palvelimen WSL:stä käsin.

Kaikkea omaa kivaa keksii tietysti loputtomiin, mutta kasvuyrityksen strategia ei toteuta itse itseään: pinnan alla tapahtuu yllättävän paljon asioita, jotka eivät asiakkaille asti edes näy. Asiakaspalvelun tikettejä pitää myös hoitaa, ja niissä riittää vielä opeteltavaa ennen kuin uskaltavat päästää kontrabasistin puhelinjonoon.

 

#Pilvessä-podcast | 11. Mistä sovelluksen hyvä käyttökokemus syntyy?
Yksityisen pilven turvallisuus ja hallinta julkipilven käyttökokemuksella
IT-infrastruktuuri liiketoiminnan kulmakivenä
IT-infrastruktuuri liiketoiminnan kulmakivenä

Nykyään liiketoiminta ei ole enää pelkästään fyysisiä tuotteita ja palveluita, vaan digitaalinen läsnäolo ja teknologia ovat keskeisessä roolissa menestyksen saavuttamisessa. Yksi tärkeimmistä tekijöistä tässä digitaalisessa murroksessa on tehokas IT-infrastruktuuri....

#Pilvessä | Missä datan pitäisi asua?
#Pilvessä | Missä datan pitäisi asua?

Kimmon vieraaksi on saapunut Netchainin Heikki Paananen ja tässä jaksossa keskustellaan datan sijainnista. Yritysten data on yhä enemmän hajallaan ja toisaalta myös maailmantilanne on nostanut datan sijainnin monen yritysjohdon pöydälle. Mitä kaikkea yritysten pitäisi...

#Pilvessä | Tekoäly – hypestä liiketoimintahyödyksi
#Pilvessä | Tekoäly – hypestä liiketoimintahyödyksi

Tässä jaksossa Timo Haapavuoren vieraana on Fujitsun Senior Sales Lead Samuli Kunttu ja luvassa on keskustelua tekoälystä. Missä vaiheessa yritykset menevät erilaisten tekoälysovellutusten kanssa? Miten taklata tekoälyratkaisuihin liitettävät merkittävät kustannukset?...

<h6>Tuomo Kuure</h6>
Tuomo Kuure
MANAGED MAGIC CLOUD

Managed Cloud -palvelut kotimaisesta pilvestämme, jotta datanne on turvassa, pilviympäristö kustannustehokas ja tarpeisiin optimoitu.

YHTEYDET

Toimivat ja helposti hallittavat yhteydet ovat toiminnan edellytys. Jätä ne meidän huolehdittavaksi.

TIETOTURVA

Erilliset tietoturvapalvelumme vievät pilviympäristönne tietoturvan ylläpidon ja kehittämisen seuraavalle tasolle.

TÄSMÄISKUT

Täsmäiskuilla saatte asiantuntijan silmäparin pilven tärkeimpien osa-alueiden toimivuuteen.

AJANKOHTAISTA