Magic traineen matkassa: eroon kellukkeista

kirjoittaja | syys 1, 2021 | Blogi, Magic Cloud

Puolen vuoden koeajan jälkeen molemmat osapuolet totesivat suhteen toimivan, ja jatkoivat sitä toistaiseksi.

Vajaan vuoden verran uutta uraa kahlattuani Magic Cloudin trainee-ohjelma on siirtymässä seuraavaan vaiheeseen. Päivittäisen tekemisen perusta on valettu ja syvää päätyä kohden on suunta. Trainee-ohjelman betonikengitettynä koekaniinisetänä voin todeta, että koulutukset ja kokonaisuudet ovat jo nyt hyvin suunniteltuja palvelemaan työtehtäviä, ja mikä tärkeintä, kiinnostuksieni kohteita on kuunneltu. Organisaatiomuutosten myötä olen saanut kontolleni mielenkiintoisia työtehtäviä, joihin olen perehtynyt asiakastuessa työskentelyn ohessa.

Asiakaspalvelutehtävien ongelmatapausten kirjo on erittäin vaihteleva, ja varsinkin samaistumistaidot ovat koetuksella. Protokollista ja komentoriviloitsuista on turha puhua asiasta mitään tietämättömälle, mutta IT-alalle miellettyjä tyypillisiä tavoitteita löytyy tietysti muiltakin aloilta: oman työskentelyn helpottaminen, nopeuttaminen, sekä toistuvien asioiden automatisointi mahdollistavat olennaisimpiin asioihin keskittymisen.

Windows-käyttöjärjestelmäkään ei tunnu enää niin oudolta, kun sitä joka päivä työssään kiroilee. Edellisessä blogissani mainitusta Windows Subsystem for Linux:sta on tullut päivittäinen työkalu, ja yksi neljästä työnäytöstäni on yleensä tmux:n valtaama. Suomenkieliset käyttöjärjestelmät ovat tosin vieläkin hieman hankalia, ja tarpeeksi syvälle nörttimaailmaan mentäessä kaikki on vain paljon selkeämpää ja yksiselitteisempää englanniksi. Tmux on siis terminal multiplexer, suomeksi päätelimittäjä? Tässä on siis kyse useita komentorivi-ikkunoita hallitsevasta ohjelmasta Linux -palvelimiin. Komentorivi on se kaukaisesta menneisyydestä tuttu alkuperäinen tekstipohjainen käyttöliittymä, jonka kautta asiat tapahtuvat nopeasti ja varoittamatta.

Yksi mielenkiintoisimmista vastuualueistani on lokien keskitetty hallinnointi, sekä siihen liittyvän palvelininfrastruktuurin ylläpito ja kehittäminen: miljoona miljoona miljoona erroria. Vedän kuukausittain katselmoinnin, jossa käymme porukalla läpi Magic Cloudin omien palvelimien, laitteiden ja palveluiden tuottamaa lokidataa. Tuon datamäärän käsittelyyn on olemassa useita työkaluja, joista taloon on valikoitunut Elasticsearch. Neulat löytyvät heinäsuovasta magneetilla. Keskitetty lokienhallinta palvelee myös tietoturvaa: erilaisten työkalujen ja mittareiden avulla voidaan havaita poikkeavuuksia, säilytyskäytäntöjen taatessa etteivät esimerkiksi pääsynhallintaan liittyvät lokitiedot katoa heti seuraavana päivänä. Tästä seuraa luonnollisesti se, että lokien käsittely- ja koontiprosessin on oltava mahdollisimman tietoturvallinen. Olen myös mukana reaaliaikaisen monitoroinnin sekä ilmoitusjärjestelmän kehitysprojektissa, jota ollaan syksyn mittaan aloittamassa.

Magic trainee -ohjelman suunniteltu kesto on kaksi vuotta, jonka jälkeen ollaan valmiita siirtymään haastavampiin tehtäviin. Lopullinen valaistuminen tapahtuu sekunnin murto-osassa täsmälleen kaksi vuotta (huomioiden karkaussekunnit) ensimmäisestä ovesta sisäänkävelyhetkestä laskien. Yritän siis sanoa, että kehitys on asteittaista, eikä mikään tekeminen koskaan mene hukkaan, jotain on aina mahdollista oppia iästä, alasta, siviilisäädystä tai yhteiskuntaluokasta riippumatta. Ja kunnon pilvessä hommat tuntuvat jotenkin luistavan paremmin.

Magic Cloud on mukana Kasvu Openin Pirkanmaan kasvupolulla
#Pilvessä-podcast | 15. Magic traineena pääsee pintaa syvemmälle
#Pilvessä | NIS2-direktiivi tulee, oletko valmis?
#Pilvessä | NIS2-direktiivi tulee, oletko valmis?

#Pilvessä-podcastin toinen tuotantokausi jatkuu tauon jälkeen uusin jaksoin! Kauden neljättä jaksoa hostaa Micro Magicin Kimmo Haapavuori. Kimmon vieraaksi keskustelemaan tulevasta NIS2-direktiivistä ja sen tuomista muutoksista kyberturvallisuuden vaatimuksiin on...

<h6>Tuomo Kuure</h6>
Tuomo Kuure
MANAGED MAGIC CLOUD

Managed Cloud -palvelut kotimaisesta pilvestämme, jotta datanne on turvassa, pilviympäristö kustannustehokas ja tarpeisiin optimoitu.

YHTEYDET

Toimivat ja helposti hallittavat yhteydet ovat toiminnan edellytys. Jätä ne meidän huolehdittavaksi.

TIETOTURVA

Erilliset tietoturvapalvelumme vievät pilviympäristönne tietoturvan ylläpidon ja kehittämisen seuraavalle tasolle.

TÄSMÄISKUT

Täsmäiskuilla saatte asiantuntijan silmäparin pilven tärkeimpien osa-alueiden toimivuuteen.

AJANKOHTAISTA