Kapasiteetin optimoinnilla 51 % kustannussäästö. Kuinka tässä onnistuttiin?

kirjoittaja | touko 4, 2023 | Blogi, Kustannukset

Pilven kustannukset. Se tämän hetken polttava aihe. Monella yrityksellä pilviympäristön kustannukset ovat nousseet pilviin työkuormien lisääntyessä. Yritykset pyörittävät pilvipalveluissa liiketoiminnalle tärkeitä järjestelmiä sekä esimerkiksi tekoälyä käyttäviä ratkaisuja, jotka syövät kapasiteettia. Kiinnostus kapasiteetin optimointiin on lisääntynyt kustannussäästöjen kiiluessa silmissä. Kapasiteetin optimointi on poikkeuksetta asia, johon myös meillä Magic Cloudilla kiinnitetään huomiota niin uusien kuin olemassa olevien asiakkaiden kanssa. Ei kannata maksaa turhasta. Miten sitten voidaan estää kustannusten karkaaminen ja optimoida kapasiteettia?

Nostamme seuraavaksi esimerkkinä erään asiakasyrityksen todellisen casen kapasiteetin optimoinnista. Esimerkissä on hyvä huomioida, että optimointi on aina yksilöllistä ja lähtötilanteet erilaisia. Tämä tarina on tositarina.

Lähtötilanne

Tämän tarinan alussa yrityksellä on olemassa olevat dedikoidut palvelimet kumppanin konesalissa ja tavoitteena siirtää kapasiteetti Magic Cloudin pilveen. Lähtötilanteessa tiedostettiin, että siirrettävää kapasiteettia täytyy käydä läpi niin yrityksen omasta puolesta kuin Magic Cloudin toimesta.

Suunnitelma

Migraatiosuunnittelulla pystyttiin kartoittamaan siirrettävä kapasiteetti sekä tekemään suunnitelma, mitä olemassa olevasta kapasiteetista tullaan siirtämään.

  1. Ympäristöstä haluttiin siivota kapasiteettia ja ajaa alas järjestelmiä, joilla ei haluttu enää tuottaa palveluita.
  2. Kiintolevyt haluttiin käydä läpi ja selvittää niiden koko käyttötarkoitukseen nähden. Liian isoiksi tehdyt kiintolevyt haluttiin mitoittaa oikeaan kokoon.

Tässä kohtaa oli jo tiedossa, että työ tulee vaatimaan jonkin verran resurssia yritykseltä. Kapasiteetin siivoaminen nähtiin kuitenkin tulokseen nähden kannattavana. Suunnitelman pohjalta saatiin jo jonkinlaista hahmotelmaa, mitä ja kuinka paljon kapasiteettia tullaan optimoimaan. Tässä vaiheessa optimointi näytti lukuina tältä:

👉 vCPU 11 % alaspäin
👉 RAM 28 % alaspäin
👉 HDD 36 % alaspäin

Lopputulos
  1. Yrityksen tekemien alasajojen myötä ympäristöstä pystyttiin poistamaan kokonaisia virtuaalipalvelimia.
  2. Muutama viikko siirron jälkeen saatiin raportointia ympäristön käyttämättömästä resurssista. Ylimääräinen resurssi juonsi juurensa dedikoituihin palvelimiin. On hyvin yleistä, että dedikoitujen palvelinten käytössä resursseja allokoidaan virtuaalipalvelimille reilusti yli tarpeen. Ylimääräinen kapasiteetti poistettiin virtuaalipalvelimilta ja se saatiin mitoitettua todelliseen käyttöön.
  3. Kiintolevyjen läpikäynti toteutettiin omana projektinaan, jossa kiintolevyt saatiin pienennettyä käyttötarkoitukseen sopivaksi.

Optimoinnin luvut olivat lopulta huimasti suuremmat kuin suunnitteluvaiheessa. Prosentit puhuvat puolestaan:

👉 vCPU pieneni optimoinnin seurauksena 53 %
👉 RAM pieneni optimoinnin seurauksena 59 %
👉 HDD pieneni optimoinnin seurauksena 42 %

Kapasiteetin optimointi näkyy suoraan kustannuksissa, jolloin optimoinnin seurauksena saatiin 51 % kustannussäästö 🚀 Kustannussäästö on saatu laskemalla kapasiteetin kustannukset ennen optimointia ja optimoinnin jälkeen Magic Cloudin pilvessä.

 

Tutustu cloudilaisiin: markkinointipäällikkömme Mari Asmala innostuu uusista kokemuksista
Tutustu cloudilaisiin: järjestelmäasiantuntijamme Tuomo Kuure on saanut kehittää osaamistaan haluamaansa suuntaan
#Pilvessä | NIS2-direktiivi tulee, oletko valmis?
#Pilvessä | NIS2-direktiivi tulee, oletko valmis?

#Pilvessä-podcastin toinen tuotantokausi jatkuu tauon jälkeen uusin jaksoin! Kauden neljättä jaksoa hostaa Micro Magicin Kimmo Haapavuori. Kimmon vieraaksi keskustelemaan tulevasta NIS2-direktiivistä ja sen tuomista muutoksista kyberturvallisuuden vaatimuksiin on...

<h6>Magic Cloud</h6>
Magic Cloud
MANAGED MAGIC CLOUD

Managed Cloud -palvelut kotimaisesta pilvestämme, jotta datanne on turvassa, pilviympäristö kustannustehokas ja tarpeisiin optimoitu.

YHTEYDET

Toimivat ja helposti hallittavat yhteydet ovat toiminnan edellytys. Jätä ne meidän huolehdittavaksi.

TIETOTURVA

Erilliset tietoturvapalvelumme vievät pilviympäristönne tietoturvan ylläpidon ja kehittämisen seuraavalle tasolle.

TÄSMÄISKUT

Täsmäiskuilla saatte asiantuntijan silmäparin pilven tärkeimpien osa-alueiden toimivuuteen.

AJANKOHTAISTA