Windows Server 2008 -päivitysten aika on viimeistään nyt

kirjoittaja | helmi 18, 2019 | Muut

Palvelinmaailmassa nähtiin edellinen iso päivitysrumba, kun Microsoft Windows Server 2003 -käyttöjärjestelmien tuki päättyi kesällä 2015. Nyt on seuraavan sukupolven vuoro, kun Microsoft Windows Server 2008 ja 2008 R2 -käyttöjärjestelmien tuet päättyvät 14.1.2020. Lisäksi myös Microsoft SQL Server 2008 ja 2008 R2 tuet päättyvät vielä pikaisemmalla aikataululla, eli 9.7.2019. Poikkeuksen muodostaa Microsoft Azure, jossa näille vanhoille käyttöjärjestelmäversioille Microsoft lupaa kolme vuotta jatkettua tukea.

Tuen päättymisen jälkeen käyttöjärjestelmille ei julkaista enää edes kriittisiä tietoturvapäivityksiä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tulevia tietoturva-aukkoja ei tulla korjaamaan, ja vanhaa käyttöjärjestelmää käyttävät palvelimet tulevat näin ollen muodostamaan merkittävän tietoturvariskin. On myös syytä muistaa, että jos palvelinympäristössä on yksikin päivittämätön palvelin, voi tämän kautta vaarantua koko yrityksen IT-infrastruktuuri.

Käyttöjärjestelmäpäivitys tuo tyypillisesti paljon muitakin etuja kuin vain uutta elinkaarta palvelinten käyttöön sekä parempaa tietoturvaa. Uuden käyttöjärjestelmäversion kautta yritys saa käyttöönsä paljon uusia ominaisuuksia. Usein monia aiemmin manuaalisesti tehtyjä toimenpiteitä on myös mahdollista automatisoida.

Vaikka aikaa Windows Server 2008 -versioiden tuen päättymiseen on almanakasta katsottuna vielä melko paljon, on päivitysten suunnittelu hyvä aloittaa hyvissä ajoin. Etenkin, jos kyseessä on yhtäänkään isompi palvelinympäristö, ylimääräistä aikaa ei enää ole, vaan hihat on syytä kääriä nyt.

Palvelinten päivittämiseen liittyy lukuisia huomioonotettavia seikkoja. Muutamia perustason asioita päivityksen suunnittelussa ovat muun muassa:

  • Käyttöjärjestelmäversio, johon halutaan päivittää: 2012, 2016 vai 2019?
  • Edellyttääkö palvelimen päivitys myös sovellusohjelmien päivityksiä?
  • Asettaako palvelimella olevat sovellukset rajoitteita valittavalle käyttöjärjestelmäversiolle?
  • Millaista palvelinympäristöä käytetään ja vaihtuuko ympäristö päivityksen yhteydessä? Onko yrityksellä oma virtualisoitu palvelinympäristö, käytetäänkö julkista pilveä vai privaattipilveä?

Kun alun suuntaviivat ovat selvillä, tulee varsinainen palvelinympäristön määrittely sekä kaikkein keskeisimpänä asiana migraation suunnittelu. Uuden palvelinympäristön rakentamiseen, migraatioon ja testaukseen on syytä varata riittävästi aikaa. Kun pohjatyöt on tehty huolellisesti, sujuu järjestelmien yliheitto mahdollisimman nopeasti ja sulavasti.

Jos yrityksellä itsellään ei ole kokemusta ja osaamista palvelinkäyttöjärjestelmien versiopäivityksistä ja migraatioista, on tärkeää valita yritykselle sopiva kumppani tai palveluntarjoaja. Yksi kumppani ei sovi jokaiselle yritykselle, vaan tärkeää onkin löytää juuri omalle yritykselle soveltuvin toimija. Tärkeää on, että kumppaniyritys on oikean kokoluokan toimija, kumppanilla on osaaminen yrityksen käytössä oleviin järjestelmiin, riittävät resurssit sekä ehdottomasti myös aito halu olla toteuttamassa juuri kyseisen yrityksen vuoden tai jopa vuosikymmenen tärkeintä IT-projektia.

Ovatko teidän yrityksenne vanhat Windows Server 2008 -palvelimet jo päivitetty?
Onnistuiko projektinne hyvin, ja teittekö sen itse vai kumppanin kanssa?
Jos teillä vielä on vanhoja palvelimia, onko päivityssuunnitelma jo tehtynä vai asia vasta ajatuksen asteella?

Me Magic Cloudilla kuulemme mielellämme, millaiset päivitystarpeet teidän yrityksellänne on. Käydään yhdessä läpi tavoitteenne ja katsotaan, voisimmeko me olla teille juuri se oikea kumppani.

Magic Cloud varautuu Magic Cloud varautuu
F-Secure päivittyy uuteen ohjelmistoversioon
Asiantuntijat myynnin tiedustelujoukoiksi?
Asiantuntijat myynnin tiedustelujoukoiksi?

Asiantuntijaorganisaatiossa on (yllätys yllätys) yleistä, että nimenomaan asiantuntijat ovat paljon vuorovaikutuksessa asiakkaan kanssa. Puhutaan siis projektihenkilökunnasta, pilvipalveluarkkitehdeistä, teknisestä tuesta, palvelupäälliköistä aina tekniseen johtajaan...

<h6>Magic Cloud</h6>
Magic Cloud