Windows 7:n kymppisynttärit lähestyvät

kirjoittaja | syys 25, 2019 | Muut

Windows 7 -käyttöjärjestelmä juhlii 10-vuotissyntymäpäiväänsä aivan pian, eli 22.10.2019. Windows 7 ei tule saavuttamaan aivan yhtä pitkää elinkaarta kuin legendaarinen Windows XP, jonka extended-tuki päättyi noin 12,5 vuotta käyttöjärjestelmän julkaisun jälkeen.

Windows 7:n mainstream-tuki päättyi jo vuonna 2015. Extended-tuki tulee päättymään pian vuodenvaihteen jälkeen, eli 14.1.2020.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Windows 7 -käyttöjärjestelmiin ei enää tuen päättymisen jälkeen julkaista päivityksiä. Tämä taas tarkoittaa, että käyttöjärjestelmän tietoturva-aukkoja ei enää korjata, jolloin laite tulee altistumaan tietoturvauhille, vaikka siinä olisi asennettuna asianmukainen tietoturvaohjelmisto. Windows 7 -tietokoneet eivät toki lakkaa tammikuussa toimimasta, mutta kannattaa tarkkaan harkita etenkin laitteen verkkoon liittämistä ja netissä surffailua.

Jos käytössä on vielä Windows 7 -tietokoneita, loppuvuoden aikana on syytä päivittää laitteet uusiin. Toinen vaihtoehto on Windows 10:n asentaminen vanhaan laitteeseen. On kuitenkin syytä ensin pohtia päivityksen kannattavuutta; ovatko päivityksen aiheuttamat kustannukset järkeviä nykyisten laitteiden ikä ja elinkaari huomioiden. Sama tilanne pätee sekä yrityskoneisiin että kotikoneisiin.

Mikäli yrityksessänne on vielä vanhalla käyttöjärjestelmällä olevia koneita, nyt on aika laittaa asiat kuntoon. Yrityksenne IT-henkilöstö tai IT-kumppani osaavat varmasti avustaa tarvittavissa toimenpiteissä. Mikäli yrityksellänne ei ole vakiintunutta IT-kumppania, kannattaa kääntyä osaavien IT-ammattilaisten puoleen – me autamme mielellämme!

Esimerkiksi monien huoltoasemien bensapumppuja ohjaavat myös Windows-laitteet. Näissä laitteissa käyttöjärjestelmänä on usein Windows Embedded Compact 7, jonka tuki jatkuu vielä toistaiseksi ja tulee päättymään 13.4.2021. Näidenkin päivittämistä kannattaa siis alkaa suunnittelemaan, vaikka aikaa vielä viimeiseen hetkeen onkin noin 1,5 vuotta.

Windows 8 ei koskaan saavuttanut suuren suurta suosiota, ja näitä laitteita tulee nykyisin varsin harvakseltaan vastaan. Vähäisistä käyttäjämääristä huolimatta extended-tuki Windows 8:ssa jatkuu vielä hyvän tovin, eli 10.1.2023 asti.

Palvelinrintamalla Windows Server 2008 ja 2008 R2 tuki tulee päättymään samaan aikaan Windows 7:n kanssa. Jos siis yrityksessänne on vielä palvelimia 2008-pohjaisilla käyttöjärjestelmillä, niin näiden kanssa alkaa olemaan jo kiire. Kannattaa vilkaista alkuvuoden blogikirjoitukseni aiheesta!


ps. Jos et tiedä tietokoneesi käyttöjärjestelmää, nopein tapa tunnistamiseen on tehtäväpalkki. Windows 7:n käynnistä-painike on värikäs ja pyöreä, Windows 10:ssä käynnistä-painikkeen ruutuikkunat ovat valkoiset:

Windows 7 ja Windows 10 tehtäväpalkit

 

Rekrytointi: etsimme pilvipalveluarkkitehtia tai -asiantuntijaa
”Hommat toimii ja kaikki rokkaa” – Magic Cloudin asiakastyytyväisyys 4.4/5
Asiantuntijat myynnin tiedustelujoukoiksi?
Asiantuntijat myynnin tiedustelujoukoiksi?

Asiantuntijaorganisaatiossa on (yllätys yllätys) yleistä, että nimenomaan asiantuntijat ovat paljon vuorovaikutuksessa asiakkaan kanssa. Puhutaan siis projektihenkilökunnasta, pilvipalveluarkkitehdeistä, teknisestä tuesta, palvelupäälliköistä aina tekniseen johtajaan...

<h6>Magic Cloud</h6>
Magic Cloud