Kuinka pitkään käytämme kivikautisia allekirjoituksia?

kirjoittaja | marras 9, 2018 | Teollisuusyritykset

Tuttuni kertoi hiljattain hämmennyksestään asiakkaan suorittaessa maksua. Asiakas ei kaivanut esiin käteistä rahaa tai maksukorttia. Sen sijaan hän vilautti maksupäätteelle kelloaan. Kassakone kilahti ja tuttuni ihmetteli asiaa vielä illallakin. Vastaavan ihmetyksen koki myös keittiökalusteita ja remontointipalveluiden myyjä, jolta pyysin hiljattain mahdollisuutta allekirjoittaa kauppasopimusta sähköisesti. Myyjällä ei ollut ratkaisua ja mustekynälle löytyi jälleen käyttöä.

Vuonna 2011 Fondian toimitusjohtaja julkaisi Talouselämässä kirjoituksen, joka käsitteli sähköisten allekirjoituskäytäntöjen puutetta otsikolla: ”Kauanko vielä luotamme kivikautisiin allekirjoituksiin?” Kirjoittaja ennusti tuolloin, että vuonna 2016 luottokortin käytön yhteydessä PIN-koodin syöttäminen on arkipäivää ja perinteistä allekirjoitusmahdollisuutta pyytävää ei katsota hyvällä. Ennustus osui oikeaan. Fondian tekstin otsikon kysymys yleisellä tasolla on kuitenkin edelleen täysin ajankohtainen. Siirtyminen uuteen digitaaliseen aikaan tapahtuu hämmästyttävän hitaasti.

Ehdotan, että otamme mission, jonka tavoitteena on, että 90 prosenttia sopimuksista allekirjoitetaan digitaalisesti vuonna 2019.

Vuosi 2018 on merkityksellinen sähköisen allekirjoituksen näkökulmasta. On nimittäin helppo todeta, että sähköinen allekirjoitus on edelleen monelle täysin vieras konsepti. Nenän eteen tuotu paperi ja kynä tai liitetiedostona sähköpostiin kilahtava tulostettava sopimus ovat arkipäiväisiä. Harva edes jaksaa kyseenalaistaa niitä. Kaikessa kömpelyydessään paikanpäälle siirtyminen yhden harakanvarpaan takia tai tulostus ja skannaus ruljanssi on vakiintunut käytäntö.

Pohjoismaissa on kuin tarjottimella tarjolla vahvoja ja yksinkertaisia tapoja henkilöiden tunnistamiseen. Digitaalisessa edelläkävijämaassa Virossa jopa kansalaisuuden voi saada digitaalisesti ja yrityksen perustaminenkin käy leikiten verkon kautta.

Keittiökalustekaupassa asioidessani Fondian toimesta esitetty kysymys pyöri ajatuksissani. Samalla hurrasin mielessäni sille, että saan olla mukana muutoksessa. Olinhan nimittäin itse suunnittelemassa ja toteuttamassa vuonna 2017 julkaistua Deltagonin ratkaisua sähköiseen allekirjoittamiseen. Työ on sittemmin jatkunut tuotteistuksen parissa, jossa on tehty tiivistä yhteistyötä mm. Magic Cloudin kanssa.

Valitettavasti joudun kuitenkin vielä vuonna 2018 toistamaan kysymyksen: kauanko vielä luotamme kivikautisiin allekirjoituksiin?
Ehdotan, että otamme mission, jonka tavoitteena on, että 90 prosenttia sopimuksista allekirjoitetaan digitaalisesti vuonna 2019.


Ilmoittaudu mukaan 15.11. pidettävään, MagicSign-palvelua ja sähköistä allekirjoittamista käsittelevään webinaariimme!


Tuukka Meriläinen
Product Manager
Deltagon Group

Magic SafeMailiin disclaimer-välisivu ja uusi ulkoasu
Olemme mukana Smart Factory -messuilla 20.-22.11.
<h6>Magic Cloud</h6>
Magic Cloud